<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke fogadta Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz–KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában péntek reggel.

Áder János arról beszélt az egyeztetés után, hogy immár a harmadik alkalom, hogy egy hasonló szituációban állhatnak így Orbán Viktorral a sajtó előtt. Először fordult elő Magyarország történetében, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással, először fordult elő, hogy ilyen kevés volt az országos listát állító pártok száma, most született meg a leggyorsabban a jogerős végeredmény. Három országos lista volt, de kilenc párt jutott be a parlamentbe. A választás törvényes, szabad és demokratikus volt – jelentette ki. Szerinte sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni - írja az atv.hu.

Orbán Viktor hozzáfoghat a kormányalakításhoz. Fotó: MTIOrbán Viktor hozzáfoghat a kormányalakításhoz. Fotó: MTI

Áder felkérte Orbán Viktor miniszterelnököt az új kormány megalakítására, aki ezt elfogadta. Hétfőn a javaslatot megismétli, és azt fogja javasolni a parlamentnek, hogy őt válasszák meg miniszterelnöknek.

Orbán Viktor egyértelműen igennel válaszolt arra a kérdésre a tárgyaláson, hogy képes-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával. Rendkívüli módon örül, hogy harmadik alkalommal, összességében ötödször vehet át kormányalakítási megbízást Ádertől.

Mint mondta, a kormányátalakítás ügyében még nem tart ott, hogy konkrét személyekről tájékoztassa a nyilvánosságot. Azt ígérte, ugyanúgy fog kormányt alakítani, mint az eddigi ciklusokban, a következő négy év feladatai alapján alakítja ki a szerkezetet és választja ki a minisztereket. 

Szerinte más természetű évtized áll előttünk, mint ami mögöttünk volt.

"A veszélyek évtizede, ami előttünk áll" - fogalmazott. "Meg kell védeni Magyarországot egy veszélyekkel teli évtizedben a komoly megpróbáltatásokat jelentő külső hatásoktól” - jelentette ki. Arra tett ígéretet Áder Jánosnak, hogy olyan kormányt fog alakítani, ami megvédi Magyarországot a jövőben is. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.