<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az maradt 0,6 százalék. A Monetáris Tanács döntésének okairól a 15 órakor megjelenő közleményből tudhatunk meg többet. Akkor derül ki az is, változtatott-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei 0,3-2 százalékos gazdasági növekedési prognózisán, valamint a 3,2-3,3 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzésén. A monetáris politikáért felelős Virág Barnabás alelnök pedig fél 4-kor sajtótájékoztatót tart.

A 0,6 százalékos jegybanki alapkamat mellett a két hónapja módosított többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által a MNB elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos.

A jegybanki alapkamat változatlanul hagyása nem számít meglepetésnek, mint ahogy az sem, hogy a nemkonvencionális eszköztár sem módosult.

A forint a kamatdöntésig nagyot libikókázott. A mai napot az euróval szemben a 362-es szint felett kezdte, majd nagyot gyengülve 10 óra körül már 363,6 forintnál is járt a hazai fizetőeszköz uniós pénzzel szemben árfolyama, onnan azonban még ennél is jóval nagyobbat, mintegy 3 forintot erősödött, aztán viszont megint 1 forintot gyengült, s ismét a reggeli, 362-as szinthez közel várta a 2 órás kamatdöntést.

A legnagyobb figyelem azonban ezúttal nem is a kamatdöntést övezi, hanem azt, hogy az MNB változtat-e a három hónappal korábbi, 0,3-2 százalékos GDP-növekedési prognózisán, amely még az első negyedévi 2,9 százalékos gazdasági bővülésen alapult. A koronavírus-járvány miatt azonban a második negyedévben óriási zuhanás következett be, amelynek eredményeként az első félévben összességében 6,1 százalékkal csökkent a GDP. (Részletesebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk e témával.)

Hogy ez alapján mire módosította prognózisát az MNB, azt már 15 órakor megtudhatjuk, s azt is, hogy a jegybank 3,2-3,3 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzése változik-e. A részleteket pedig a csütörtökön megjelenő inflációs jelentés tartalmazza majd.