2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Erről rendelkezik egy friss kormányrendelet.

A kormány döntött arról, hogy tíz lélegeztetőgépet adományoz a NATO járványügyi célalapja számára - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. Egyúttal felhívta Pintér Sándor belügyminisztert, valamint Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy intézkedjen arról, az Országos Kórházi Főigazgatóság átadja a szóban forgó lélegeztetőgépeket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek pedig azt szabta a feladatául, hogy biztosítsa az életmentő készülékek Ukrajnába szállítását és azok átadását a kijelölt vevőknek.

Futja a bőséges kontingensből. Fotó: MTIFutja a bőséges kontingensből. Fotó: MTI

A kormány a koronavírus-járvány kitörését követően, 2020 tavaszán összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, összesen mintegy 300 milliárd forintért, miközben Orbán Viktor úgy vélte, a legrosszabb esetben is csak 8 ezerre lesz szükség. Így nem meglepő, hogy később ennyiben jelölték meg a stratégiai készletet. Ehhez képest az e tekintetben eddig csúcsot jelentő napon, idén március 30-án 1529-en voltak lélegeztetőgépen. Nem véletlen, hogy a kormány már tavaly októberben kiadta a nagyköveteknek, hogy mérjék fel, van-e igény lélegeztetőgépekre, két hónapja pedig rendeletben írta elő a 8 ezer darabban meghatározott stratégiai készlet feletti mennyiség értékesítését. 

Nyélbe ütött üzletről egyelőre nem érkezett hír, arról ellenben igen, hogy az elmúlt közel egy évben a kormány egyre-másra adott ingyen lélegeztetőgépeket külföldi országoknak:

  • tavaly júliusban Kirgizisztán 20 életmentő készüléket kapott grátisz,
  • októberben Csehország 150-et,
  • novemberben 100 érkezett a Vajdaságba,
  • idén februárban 10 Szlovákiába. 

Ukrajnába nem a mostani lesz az első adomány, idén januárban már 50 lélegeztetőgép jutott el oda a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.