<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Moszkva megtorlással fenyegetőzik, miután Litvánia megtiltotta a szanciókkal sújtott áruk szállítását Kalinyingrádba; az EU háborús bűncselekménynek nevezi az ukrán gabonaexport blokádját.

  • Oroszország azt követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel az EU szankciós listáján szereplő áruk szállítási tilalmát az orosz exklávé, Kalinyingrád irányába. Az orosz külügyminisztérium "nyíltan ellenségesnek" minősítette a lépést, és figyelmeztetett, hogy Oroszország válaszlépéseket tesz érdekei védelmében. A minisztérium azt is közölte, hogy beidézi az Európai Unió moszkvai nagykövetét, Markus Ederert a tilalom miatt.
  • Oroszország szinte minden erejét összegyűjtötte, hogy megrohamozza a körülzárt keleti Szeverodonyeck városához közeli településeket - közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes. "Döntő" harcok zajlanak a térségben, az orosz vezetés célja, hogy a hét végére elérje a luhanszki régió határait - mondta Maliart.
  • Orosz tisztviselők azzal vádolták Ukrajnát, hogy rakétacsapásokat mért három gázfúrótorony ellen a Fekete-tengeren, Odesszától délre. A megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov szerint hét ember eltűnt és három megsebesült a hétfői csapások után.

  • Az ukrán hadsereg közlése szerint hétfőn orosz rakétatámadásban megsemmisült egy élelmiszerraktár Ukrajna déli kikötővárosában, Odesszában. A hadsereg közölte, hogy az orosz erők 14 rakétát lőttek ki Dél-Ukrajnára egy háromórás sortűz során "csapataink sikerei miatt érzett tehetetlen dühükben". Civilek nem haltak meg - közölték.
  • Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint háborús bűncselekménynek minősül, hogy Oroszország több millió tonna ukrán gabona exportját blokád alá helyezte. "Felszólítjuk Oroszországot, hogy oldja fel a kikötők blokádját... Elképzelhetetlen, hogy több millió tonna búza marad blokkolva Ukrajnában, miközben a világ többi részén az emberek éheznek" - mondta.

Romos ház a Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után 2022. június 16-án. Fotó: MTI/AP/Efrem LukackijRomos ház a Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után 2022. június 16-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

  • Törökország közölte, hogy nem tekinti a jövő heti NATO-csúcstalálkozót végső határidőnek a Finnország és Svédország katonai szövetséghez való csatlakozásával kapcsolatos kifogásainak feloldására.
  • Az Ukrajnában elfogott amerikaiakat Moszkva illegális tevékenységet folytató "zsoldosoknak" nevezte, akiknek vállalniuk kell a felelősséget "bűneikért". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz RIA hírügynökség szerint azt mondta, hogy az elfogott férfiakra nem vonatkoznak a genfi egyezmények, mivel nem reguláris katonák.
  • Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Kanadával és más szövetségesekkel arról, hogy tovább korlátozzák Moszkva energiabevételeit. Ennek érdekében az orosz olajra vonatkozó árplafon bevezetéséről tárgyalnak - közölte Janet Yellen pénzügyminiszter hétfőn újságírókkal.

  • A brit különleges erők volt igazgatója szerint az Egyesült Királyságnak "fel kell készülnie a háborúra" Oroszországgal szembeni elrettentő példaként. Sir Adrian Bradshaw tábornok megjegyzése azután hangzott el, hogy a brit hadsereg új vezetője, Sir Patrick Sanders tábornok azt mondta a csapatoknak, hogy fel kell készülniük arra, hogy "ismét Európában harcoljanak".
  • Oroszország brit nagykövetét, Andrej Kelint "további intézkedésig" kitiltják a westminsteri parlament épületéből - derül ki az alsóház elnöke és a házelnök által ma reggel küldött üzenetből. A kitiltást, amely az összes többi, Nagy-Britanniában akkreditált orosz diplomatára és tisztviselőre is vonatkozik, most először erősítették meg írásban. (via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.