<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar illetékesek kielégítőnek találták a kínai vakcina dokumentációját és átadták a szakvéleményt az OGYÉI-nek. Így már csak ezen múlik, hogy a hatóság mikor adja meg az oltási engedélyt – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.

„Nagyon kielégítő a kínai Sinopharm vakcina dokumentációja a magyar szakemberek szerint, akik hitelt érdemlőnek találták az információkat, megvizsgálták a vakcinát és most már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntésére várunk, hogy engedélyezze, s így hamarosan megindulhat az oltás” – mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos hosszan érvelt a kínai vakcina mellett (fotó: M1)Az országos tisztifőorvos hosszan érvelt a kínai vakcina mellett (fotó: M1)

Müller Cecília egy mondatot szentelt a nyugati vakcináknak, ám hosszasan sorolta a kínai ellenszer előnyeit. Szavai szerint 79 százalékos a hatékonysága, az ismert veszélyeztetett csoportokon, például várandósokon kívül minden 18 év feletti beoltható vele. Azt is elmondta, hogy egy normál hűtőszekrény is kitűnő a tárolására, mert 2-8 fokon kell tartani. Egyadagos fecskendővel lehet beadni és hosszabb ideig lehet felhasználni, mint a nyugatiakat – állította. Külön ecsetelte, hogy milyen erős lesz az immunválasz, ha ezt a vakcinát kapják az emberek. Közölte továbbá, hogy nemsokára közzéteszik a kínai vakcinára vonatkozó alkalmazási leiratot és a betegtájékoztatót.

Müller Cecília ráerősített a kormányfő reggeli szavaira, mondván, egyértelműen a járvány harmadik hullámának emelkedő szakaszában vagyunk. Már 80 282 aktív fertőzöttről tudunk és nagyon vigyázni kell, nehogy tovább romoljanak a járványügyi adatok, még több legyen az áldozat. Megismételte a miniszterelnök által reggel már közölt új járványügyi adatokat, amelyekből a legfontosabbnak azt nevezte, hogy csaknem négyezerhez közelített az új fertőzöttek száma és elhunyt 110 ember.

Néhány szívhez szóló meglátása is volt:

  • „Az oltással a halál elkerülését ajánljuk.”

  • „Van egy nagyon hatásos fegyverünk, az oltás.”

  • „Bármilyen védőoltás jobb, mint oltás nélkül félelemben élni.”

  • „Csak azt tudjuk beadni, ami beérkezik az országba.”

Kitért a háziorvosok és az oltásra jelentkezők kapcsolatára is. Azt mondta: megegyezhetnek arról, hogy melyik vakcinával oltson az orvos. Természetesen a háziorvos arról is rendelkezik információval, hogy körzetében kik a leginkább rászorulók, így a sorrendet is ő döntheti el – mondta, hozzáfűzve, hogy helyben minden feltétel adott az esetleges és csekély valószínűségű mellékhatás kezeléséhez.

Az RTL klub kérdésére elmondta: összesen 1 474 715 adag vakcina érkezett péntek reggelig az országba, ezek 60 százaléka nyugati forrásból, 40 százaléka keletiből származik. Az egyes vakcinák pontos megoszlásáról – amire a kérdés vonatkozott – nem közölt semmit, de elmondta, hogy a kormányzati tájékoztató portálon később adnak információt.

Kiss Róbert rendőr alezrerdestől megtudtuk, hogy összesen 367 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt csütörtökön. A maszkviselés elmulasztása vagy szabálytalan maszkviselés miatt 143 személy ellen indult eljárás. Ideiglenesen bezártak egy szabolcsi presszót, mert azt az üzemeltető nyitva tartotta a tiltás ellenére és ott egy személy szeszes italt fogyasztott. Az üzletet és a személyt is szabálysértés miatt vonják felelősségre. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.