Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A magyar illetékesek kielégítőnek találták a kínai vakcina dokumentációját és átadták a szakvéleményt az OGYÉI-nek. Így már csak ezen múlik, hogy a hatóság mikor adja meg az oltási engedélyt – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.

„Nagyon kielégítő a kínai Sinopharm vakcina dokumentációja a magyar szakemberek szerint, akik hitelt érdemlőnek találták az információkat, megvizsgálták a vakcinát és most már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntésére várunk, hogy engedélyezze, s így hamarosan megindulhat az oltás” – mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos hosszan érvelt a kínai vakcina mellett (fotó: M1)Az országos tisztifőorvos hosszan érvelt a kínai vakcina mellett (fotó: M1)

Müller Cecília egy mondatot szentelt a nyugati vakcináknak, ám hosszasan sorolta a kínai ellenszer előnyeit. Szavai szerint 79 százalékos a hatékonysága, az ismert veszélyeztetett csoportokon, például várandósokon kívül minden 18 év feletti beoltható vele. Azt is elmondta, hogy egy normál hűtőszekrény is kitűnő a tárolására, mert 2-8 fokon kell tartani. Egyadagos fecskendővel lehet beadni és hosszabb ideig lehet felhasználni, mint a nyugatiakat – állította. Külön ecsetelte, hogy milyen erős lesz az immunválasz, ha ezt a vakcinát kapják az emberek. Közölte továbbá, hogy nemsokára közzéteszik a kínai vakcinára vonatkozó alkalmazási leiratot és a betegtájékoztatót.

Müller Cecília ráerősített a kormányfő reggeli szavaira, mondván, egyértelműen a járvány harmadik hullámának emelkedő szakaszában vagyunk. Már 80 282 aktív fertőzöttről tudunk és nagyon vigyázni kell, nehogy tovább romoljanak a járványügyi adatok, még több legyen az áldozat. Megismételte a miniszterelnök által reggel már közölt új járványügyi adatokat, amelyekből a legfontosabbnak azt nevezte, hogy csaknem négyezerhez közelített az új fertőzöttek száma és elhunyt 110 ember.

Néhány szívhez szóló meglátása is volt:

  • „Az oltással a halál elkerülését ajánljuk.”

  • „Van egy nagyon hatásos fegyverünk, az oltás.”

  • „Bármilyen védőoltás jobb, mint oltás nélkül félelemben élni.”

  • „Csak azt tudjuk beadni, ami beérkezik az országba.”

Kitért a háziorvosok és az oltásra jelentkezők kapcsolatára is. Azt mondta: megegyezhetnek arról, hogy melyik vakcinával oltson az orvos. Természetesen a háziorvos arról is rendelkezik információval, hogy körzetében kik a leginkább rászorulók, így a sorrendet is ő döntheti el – mondta, hozzáfűzve, hogy helyben minden feltétel adott az esetleges és csekély valószínűségű mellékhatás kezeléséhez.

Az RTL klub kérdésére elmondta: összesen 1 474 715 adag vakcina érkezett péntek reggelig az országba, ezek 60 százaléka nyugati forrásból, 40 százaléka keletiből származik. Az egyes vakcinák pontos megoszlásáról – amire a kérdés vonatkozott – nem közölt semmit, de elmondta, hogy a kormányzati tájékoztató portálon később adnak információt.

Kiss Róbert rendőr alezrerdestől megtudtuk, hogy összesen 367 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt csütörtökön. A maszkviselés elmulasztása vagy szabálytalan maszkviselés miatt 143 személy ellen indult eljárás. Ideiglenesen bezártak egy szabolcsi presszót, mert azt az üzemeltető nyitva tartotta a tiltás ellenére és ott egy személy szeszes italt fogyasztott. Az üzletet és a személyt is szabálysértés miatt vonják felelősségre. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.