<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Akár 20 ezer covidos beteget is el tudnának látni a kórházakban - hangzott el a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban.

A harmadik hullám ereje dönti el, hogy mikor lehet újraindítani az országot - ez volt a legfontosabb üzenete a ma reggeli miniszterelnöki interjúnak. Orbán Viktor a szokásos pénteki rádiónyilatkozatában egy felgyorsuló oltási programról számolt be, ugyanakkor felhívta a figyelmet a növekvő koronavírusos esetszámokra.

Orbán Viktor (Fotó: Európai Tanács)Orbán Viktor (Fotó: Európai Tanács)

Ahogy azt már ezeknél az alkalmaknál megszokhattuk, a kormányfő - megelőzve az operatív törzs jelentését - elárulta a legrissebb koronavírus-adatokat. Ezek szerint az elmúlt 24 órában 3093 ember fertőződött meg, 110 beteg pedig elhunyt. A kórházban kezeltek száma 4024-re emelkedett, és 352-en vannak lélegeztetőgépen.

A miniszterelnök szerint ezek "önmagukban sem jó számok, ráadásul meredeken emelkednek". Mint fogalmazott: "Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk". Van már vakcina, kezdődik a konzultáció, érthető okokból mindenki szabadulna a korlátozások alól, de közben beesett a harmadik hullám. Egyformán gyors felfelé ívelő ágon van a beoltottak és a fertőzöttek görbéje. Orbán Viktor szerint az dönti el a sorsunkat, melyik lesz a gyorsabb. Ezen a ponton az oltási regisztráció fontosságára hívta fel a figyelmet, szerinte az a jó, ha minél többen regsiztrálnak, mert akkor életeket nyerünk. Ellenkező esetben életeket vesztünk.

Ezek után a magyar egészségügy erejét dicsérte, mivel az elmúlt egy évben egyetlen más terület sem volt ekkora erőpróbának kitéve. Az operatív törzs ma reggeli ülésén arról kapott tájékoztatást, hogy ha hirtelen 20 ezer embernek kellene covidos ellátást biztosítani a kórházakban, akkor az megoldható lenne (emlékeztetőül: jelenleg a kórházakban valamivel több mint 4 ezer covidos beteget kezelnek).

Ami a közeli kilátásokat illeti, arról számolt be, hogy ugrásszerűen emelkedni fog az oltások száma.

Mai állás szerint a már legalább egyszer beoltottak száma 391 821 fő, majd az elkövetkező 8-10 napban több mint 650 ezer ember kapja meg az oltást, így márciusra 1,225 millió ember legalább egy adag vakcinát már megkap. Április elejére pedig eljutunk a 2,582 millióig, vagyis akik eddig regisztráltak, húsvétig jó eséllyel sorra is kerülnek.

"Ezért mindenkit arra biztatok, hogy regisztráljon, mert aki ezt nem teszi meg, arról nem tudunk, és nem tudjuk beoltani" - mondta a kormányfő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az oltakozás önkéntes: aki elfogadja a rendelkezésre álló vakcinát, beoltják, aki nem, őt majd akkor értesítik, ha lesz olyan vakcina, ami neki megfelel. A hezitálóknak pedig azt üzente, hogy a harmadik hullám elérheti őket, és ennek komoly kockázata van. A rendelkezésre álló készletekről azt mondta Orbán, hogy az unió országai közül nálunk van a legtöbb, oltásra alkalmas vakcina, s már a Szputnyik vakcinával is oltanak.

Az interjúban szóba került az online konzultáció, amelyre egy nap alatt 120 ezer válasz érkezett a miniszterelnök szerint.  Aki ostorozta a baloldalt, amiért nem hajlandók megadni a támogatást a veszélyhelyzeti felhatalmazás meghosszabbítására.

Orbán mindezeket figyelembe véve úgy fogalmazott, hogy ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, akkor jöhet az újraindítás.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.