TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A csapat közlése szerint hivatali elfoglaltság miatt.

Szokatlan látvánnyal szembesült, aki szerdán odakapcsolt az operatív törzs sajtótájékoztatójára. A megszokott Müller Cecília-Kiss Róbert-Gál Kristóf felállás helyett azt láthattuk, hogy egy új arc foglalta el a tiszti főorvos helyét a mikrofonnál. Gál azzal magyarázta a váltást, hogy Müller hivatali elfoglaltság miatt kellett, hogy kihagyja a mai szeánszot. Helyére Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ugrott be. Galgóczi habitusa a látottak alapján nagyon más, mint a lassú tempóban mesélő Mülleré, így a mai sajtótájékoztató nagyon rövidre és pattogósra sikeredett, és hiányoztak belőle a Müller-féle intelmek is. Ebbe bejátszhatott az is, hogy az osztályvezető láthatóan izgult ebben az új szerepben.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az október 21-i operatív törzs sajtótájékoztatón. (Forrás: Magyarország Kormányának Facebook-oldala) Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az október 21-i operatív törzs sajtótájékoztatón. (Forrás: Magyarország Kormányának Facebook-oldala)

Bár az operatív törzs sajtótájékoztatóin ritkán hangzik el olyasmi, ami már korábban ne lett volna ismert, a mai adás különösen híján volt az új információknak, feltűnő volt például, hogy említést sem érdemelt az, hogy a mára elhunyt 48 fő újabb napi áldozatszám-csúcsot jelent, pedig ezúttal nem is egy-két, hanem tíz fővel haltak meg többen 24 órán belül a koronavírussal összefüggésben az országban, mint a korábbi leggyászosabb napon - azaz egy nappal korábban.

A reggel közölt statisztika átismétlése ma sem maradt el: 48 új áldozatot regisztráltak tehát, ezzel összesen már 1259-en haltak bele a vírusba az országban, 1423 új fertőzöttet találtak, így a vírus tavaszi megjelenése óta Magyarországon már összesen 50 180 fertőzöttet regisztráltak, melyből most 34 016 az aktív eset. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi elmondta, hogy a járvány kezdete óta elhunytak 6 százalékának nem volt krónikus alapbetegsége, mindenki másnak igen. Az oztályvezető azt is közölte, hogy az országban az idei összhalálozás nem nagyobb, mint "az elmúlt 10 évben összességében." Galgóczi ezután felhívta a figyelmet arra, hogy itt az influenza-szezon, de idén mindenkinek ingyenes az oltóanyag, így azt javasolta, hogy mindenki éljen is a lehetőséggel, és oltassa be magát. Még megnyugtatott mindenkit, hogy mind a három- mind a négykomponensű vakcina hatásos.

Kiss Róbert rendőr alezredes percei következtek. Ő elárulta, hogy a megelőző 24 órában 26 rendőri intézkedés történt az országban a koronavírussal összefüggésben. Tömegközlekedési eszközökön 16-szor kellett lépniük a maszk helytelen viselése vagy hiánya miatt, ebből egy helyszíni bírság született, a többi szituáció megállt figyelmeztetésnél. A boltokban 10-szer kellett mozdulniuk, itt mind figyelmeztetés volt ezúttal. A tranzitálók 29 esetben késztették cselekvésre a rendőröket, ebből 28 helyszíni bírság és 1 szabálysértési feljelentés született. Tegnap 10 155 alkalommal ellenőriztek hatósági házi karanténokat, 4283 újat rendeltek el, 418-szor az országba beutazókkal szemben. Jelenleg összesen 25 203 hatósági házi karantén van érvényben az országban.

Sajtós kérdések:

  • Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába menni, de mi várja az onnan hazatérőket? Egészségügyi vizsgálat és házi karantén - utóbbi két negatív koronavírus-teszttel kiváltható.
  • Milyen maszkviselési szabályok vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra? Mindenkinek kötelező a sebészi maszk, speciális védőmaszk azoknak kell, akik koronavírus szempontjából magas kockázatú egészségügyi ellátást végeznek, illetve konkrét koronás betegekkel foglalkoznak.
  • Müller Cecília azt tanácsolta, hogy ne menjünk tömegrendezvényekre. Tényleg ne? Tényleg ne, mert ott nagyon nehéz betartani a távolságtartási szabályokat.
  • A fertőzöttek hány százaléka egészségügyi dolgozó? 4,66 százaléka.
  • Milyen szabályokat kell betartani az őszi szünetben, például kirándulásokon? A családi eseményeken csak egészséges családtagok vegyenek részt, kiemelve, hogy csak egészséges gyerekek látogassák a nagyszülőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.