TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Lezajlott az operatív törzs utolsó tájékoztatója a tervezett szigorítások bevezetése előtt - itt van, miről volt szó. 

Az operatív törzs mai tájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese kezdte, aki az Orbán Viktor miniszterelnök által tegnap bejelentett szigorítások kapcsán elmondta, hogy ezeket várhatóan még ma kihirdetik a Magyar Közlönyben, így szerda éjféltől már életbe léphetnek az intézkedések.

Az alezredes ezután elsorolta a rendőri intézkedések adatait is:

 • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt az egyenruhások 9 esetben figyelmeztettek, 5 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 10 esetben szabálysértési feljelentést tettek;
 • a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt az egyenruhások 41 esetben figyelmeztettek, 45 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 27 esetben szabálysértési feljelentést tettek;
 • a nap folyamán 3941 új házi karantént rendeltek el, így összesen 36 078-an vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt
 • a rendőrség 15 221 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 3941-en kommunikálnak a hatósággal.

Kiss Róbert beszámolója szerint a rendőrök egy edelényi pékségben és egy kazincbarcikai sörözőben rendeltek el két-két napos bezárást a hibás- és hiányos maszkviselés, illetve más védelmi intézkedések megsértése miatt.

Müller Cecília szokás szerint a napi koronavírus-számok elismétlésével kezdte beszámolóját:

az elmúlt 24 órában 4140 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 103 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő, 27 585-en pedig már meggyógyultak.

Az elvégzett tesztek száma 1 234 867. Jelenleg 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen. A legfiatalabb elhunyt 32 éves volt.

A szakember hangsúlyozta, hogy a tervezett szigorításokkal a járványgörbét szeretnék ellaposítani, az esetszámok emelkedése és kórházak terhelésének növekedése mellett mindenképpen szükség van arra, hogy a koronavírus terjedését lelassítsák. Ismételten emlékeztetett a higiéniás szabályok betartásának fontosságára is.

Müller Cecília elárulta: amellett, hogy az elmúlt napon egymillió favipiravir érkezett Kínából, a napokban egy hasonló méretű szállítmányt várnak Japánból is.

Mi a helyzet az influenzaoltásokkal?

Az országos tisztifőorvos kiemelte: a háziorvosokat arra kérik, hogy az oltáskor az olyan kockázati csoportokba tartozókat vegyék előre, akiknél az influenza szövődményeket okozhat. Az oltóanyag-szállítmányok beszerzése folyamatos – tette hozzá.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube) Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

A tájékoztatón előkerültek a járványügyi statisztikák is, a 44. hétről a 45-re (ez az előző hét), így alakultak a számok:

 • az előző héthez képest másfélszeresére nőtt a koronavírus előfordulási aránya;
 • a pozitív személyek 25 százaléka 40-49 év közti, 15 százaléka 65 évnél idősebb, míg 15 évesnél a fertőzöttek 4 százaléka volt fiatalabb;
 • a fertőzöttek átlagéletkora 45 év volt;
 • a fertőzöttek 22 százaléka Budapestről, 9 százaléka pedig Győr-Moson-Sopron megyéből került ki;
 • a legkevésbé érintett megye pedig Tolna, ahonnan mindössze 488 esetet regisztráltak.

Az országos tisztifőorvos az életkori eloszlást egy példával ábrázolta – ha egy 100 ezres létszámú, ugyanolyan korcsoportba tartozó mintát néznénk a jelenlegi adatok szerint:

 • a 20-29 évesek közül 1540-an lennének fertőzöttek;
 • a 30-39 évesek közül 1131-en lennének fertőzöttek;
 • a 40-49 évesek közül 1631-en lennének fertőzöttek;
 • az 50-59 évesek közül 1473-an lennének fertőzöttek;
 • a 60-79 évesek közül 1589-en lennének fertőzöttek;
 • míg a 80 évnél idősebbek közül 1408-an kapták volna el a vírust.

Az újságírói kérdések nyomán egyebek mellett kiderült, hogy a bevezetendő szigorításokat az indokolja, hogy az eddigi intézkedések már nem bizonyulnak elegendőnek. Müller Cecília kiemelte, hogy az a cél, hogy aki megbetegszik, megfelelő ellátáshoz juthasson.

Az influenza oltásokkal kapcsolatban a tisztifőorvos örvendetesnek nevezte, hogy megnőtt az igény, hiszen a korábbi években a készlet fele sem fogyott el. Mint mondta, a praxisokban még van oltóanyag, de a héten további adagokat szállítanak ki, ráadásul az utánpótlás beszerzése is folyamatosan zajlik, valamint a magyar oltóanyaggyár is készíti az újabb készleteket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.