<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nem alaptalanul erősödtek fel a nyugdíjasszervezetek hangjai az elmúlt időszakban.

A Magyar Nemzeti Bank most közzétett inflációs jelentésében érdekes táblázatra bukkantunk, melyben azt összegzik, hogy a GDP százalékában mekkora a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak kezelését célzó kormányzati intézkedések költségeinek nettó költségvetési hatása. A táblázat legmegdöbbentőbb sora az 5-ös számmal jelzett "Családok és nyugdíjasok védelme". Eszerint a nyugdíjasoknak (is) nyújtott segítség gyakorlatilag a nullával egyenértékű.

A táblázat szerint a költségvetésre gyakorolt nettó hatás 0,0 százalék. Ezt látva egyáltalán nem meglepő, hogy egyes nyugdíjasszervezetek azt hiányolják, hogy a társadalom legidősebb korosztálya semmilyen érdemi segítséget nem kapott a járvány miatt idén. Bár a kormány a 13. havi nyugdíj jövő évtől kezdődő visszaépítéséről döntött, az a most jelentkező nehézségek megoldásában semmit sem számít.

Azt ugyanakkor mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a kerekítések miatt lehet, hogy nem teljes egészében nulla a nettó költségvetési hatás, hanem például 0,006 százalék. Ez azonban nem változtat a tényen: a nullához konvergáló hatáson.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.