2p

Sok olyan új ember jelent meg a fővárosi átmeneti szállókon, aki a rezsiárak és az infláció miatt lett hajléktalan.

A Szabad Európának a hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek munkatársai arról beszéltek, hogy az utóbbi hetekben nagyon sok új ember jelent meg a fővárosi átmeneti szállókon, akik az emelkedő rezsiárak és az infláció miatt elveszíthették albérletüket.

Köves Ferenc szociális szakember, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke elmondta, hogy a korábbi évek 60-70 száazalékos kihasználtságához képest már most átlagosan 70-80 százalékos a fővárosi hajléktalanellátó intézmények kihasználtsága, és ez a további hidegek beköszöntével, illetve a rezsiköltségek emelkedésével még tovább nőhet.

A szakember arról is beszélt, hogy a Covid idején cscökkent a nyilvántartott hajléktalanok száma,

"ugyanakkor jelenleg, vagyis az elmúlt hetekben nagyon sok új ügyfél jelent meg a szállókon".

Ennek oka szerinte egyértelműen az infláció és megemelkedett rezsiköltségek.

"Akik eddig éppen meg tudtak élni bérelt lakásukban, azoknak egy része most nem tud. Kikerül az albérletéből, elveszti a lakhatását, mert nem tudja kifizetni a magasabb költségeket."

További gondot okoz, hogy maguk az intézmények is bajban vannak a rezsiszámlák miatt, a kisebb szervezetek közül többnél is bejelentették, segítség nélkül a télen nem fognak tovább üzemelni, mert a normatív támogatás nem fedezi a többletköltségeket.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!