<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok olyan új ember jelent meg a fővárosi átmeneti szállókon, aki a rezsiárak és az infláció miatt lett hajléktalan.

A Szabad Európának a hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek munkatársai arról beszéltek, hogy az utóbbi hetekben nagyon sok új ember jelent meg a fővárosi átmeneti szállókon, akik az emelkedő rezsiárak és az infláció miatt elveszíthették albérletüket.

Köves Ferenc szociális szakember, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke elmondta, hogy a korábbi évek 60-70 száazalékos kihasználtságához képest már most átlagosan 70-80 százalékos a fővárosi hajléktalanellátó intézmények kihasználtsága, és ez a további hidegek beköszöntével, illetve a rezsiköltségek emelkedésével még tovább nőhet.

A szakember arról is beszélt, hogy a Covid idején cscökkent a nyilvántartott hajléktalanok száma,

"ugyanakkor jelenleg, vagyis az elmúlt hetekben nagyon sok új ügyfél jelent meg a szállókon".

Ennek oka szerinte egyértelműen az infláció és megemelkedett rezsiköltségek.

"Akik eddig éppen meg tudtak élni bérelt lakásukban, azoknak egy része most nem tud. Kikerül az albérletéből, elveszti a lakhatását, mert nem tudja kifizetni a magasabb költségeket."

További gondot okoz, hogy maguk az intézmények is bajban vannak a rezsiszámlák miatt, a kisebb szervezetek közül többnél is bejelentették, segítség nélkül a télen nem fognak tovább üzemelni, mert a normatív támogatás nem fedezi a többletköltségeket.