2p

Idén már 17 ezer határsértőt fogtak el, de Törökország felől újabb hullám érkezhet.

Már több mint 17 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon az idén, és 175 embercsempész ellen indult eljárás - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György közölte: "szóródik" a migrációs nyomás, jelentősen nőtt az illegális bevándorlás mértéke a török-bolgár határon és Horvátország felé is.

Hozzátette, a balkáni útvonalon a törökországi helyzetet kell szemmel tartani, ugyanis bár Törökországnak intenzív a határőrizete a szír és az iráni határon, mégis - a hatóságok szerint - ötmillió illegális migráns tartózkodik az országban.

A főtanácsadó elmondta: a görög hatóságok prognózisa szerint a török-szíriai földrengés után azok, akik kilátástalannak látják az ottani újrakezdésüket, nekiindulhatnak, hogy illegális úton bejussanak az Európai Unióba. A török hatóságok ezt egyelőre cáfolták - jegyezte meg.

Bakondi György kitért arra, emellett idén az enyhe időjárás miatt nem tapasztalható a korábbi években megfigyelt januári-februári csökkenés, és arra számítanak, hogy a tavaszi hónapokban gyorsan nőni fog az elfogott illegális migránsok száma.

Kiemelte: a Magyarország déli határán jelentkező migrációs nyomás miatt fontos, hogy megőrizzék a határkerítés épségét, biztosítsák a határvadász erők jelenlétét a térségben, és hatékony legyen a jogi határzár, ami lehetővé teszi az illegálisan érkezők visszairányítását.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy 2015 óta Magyarország 650 milliárd forintot fordított határőrizeti feladatokra.

Megjegyezte, hogy Magyarország az Európai Unió külső határát őrzi, az EU-ban élők biztonságát próbálja szavatolni, ennek ellenére több jogi eljárást is folytattak az ország ellen, "politikai nyomásgyakorlási célból".

Ha az EU vezetői nem csak a közelgő európai parlamenti választás miatt beszélnek a határőrizet fontosságáról, akkor a Magyarország elleni eljárásokat fel kellene függeszteni, és át kellene vállalni a határőrizet költségeinek egy részét - jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!