<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Idén az építőipar növekedése 4,5 százalék körül alakulhat, a bő esztendők után azonban 2023-ban és 2024-ben szűk esztendő várható - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton közölte, a kormány a következő évben azon dolgozik, hogy az ország elkerülje a recessziót. Ez azonban attól függ, hogy Németország recesszióba esik-e - tette hozzá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett konferencián kedden Budapesten.

Nagy Márton szerint a valódi kérdés az, hogy Németország milyen mély és milyen hosszú ideig tartó recesszióba esik. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Nagy Márton szerint a valódi kérdés az, hogy Németország milyen mély és milyen hosszú ideig tartó recesszióba esik. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszter ugyanakkor jelezte, szerinte a valódi kérdés az, hogy Németország milyen mély és milyen hosszú ideig tartó recesszióba esik.

Kiemelte, az építőipar hármas szorítóban van: részben az emelkedő energia-, munkabér- és alapanyagköltségek, részben a dráguló finanszírozás, valamint az elhalasztott állami beruházások és a mérséklődő lakossági kereslet miatt.

Az emelkedő költségek miatt kialakuló költségsokkról szólva a miniszter példaként említette, hogy míg az infláció 20 százalékos, az építőipari árindex - főként az anyagköltségek emelkedése miatt - meghaladhatja a 30 százalékot.