2p

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor.

Jelenleg a visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások már egy olyan fázisban tartanak, ,,ahol a felek között nagyon közel a végleges megállapodás” – jelentette ki a Nagy Márton vezette gazdasági minisztérium, amely az atv.hu kérdésére válaszolt a Budapest Airport többségi tulajdonának a visszavásárlásával kapcsolatban.. 

“A szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor” - tették hozzá válaszukban.  

“A reptér kiemelkedő stratégiai eszköz, amelyet a Gyurcsány-kormány elherdált. A tranzakció gazdaságtörténeti jelentőségű, ugyanis a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta” - folytatta válaszát a minisztérium sajtóosztálya.

Nagy Márton szerint jól haladnak a tárgyalások. Fotó: MTI/Mónus Márton
Nagy Márton szerint jól haladnak a tárgyalások. Fotó: MTI/Mónus Márton

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Airport megvásárlásáról azt mondta december 21-én a nemzetközi sajtótájékoztatóján: 

„Ezt én egy befejezett ügynek gondolom dacára annak, hogy úgy beszélünk róla, mintha nyitott lenne. Ez egy befejezett ügy, csak a technikai részleteket kell lezárni”. 

A magyar állam nyáron tett vételi ajánlatott a Budapest Airport többségi, 51 százalékos tulajdonrészének a megvásárlására, és az akkori hírek szerint 2-3 milliárd eurós volt a vételár. Orbán Viktor miniszterelnök májusban a Katari Gazdasági Fórumon azt nyilatkozta: érdeklődést tapasztal Katar felől a Budapest Airport irányába, és “örülnénk nekik”.

Most úgy tűnik, pénzügyi, vagy stratégiai befektetőként csatlakozik az üzlethez a Katari Befektetési Hatóság is, és lehetséges egy harmadik terminál is. 

Nagy Márton korábban azt ígérte, hogy 2023 decemberére lezajlanak a tárgyalások, ezek szerint pár hónapos késés mégis becsúszot az elképzelések ellenére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!