4p

Úgy tűnik, a világ egyik legnépszerűbb streaming szolgáltatója megcélozza az utazási piacot is. Egyelőre csak európai fővárosokban szerveznek városnéző utakat, egy utazási irodával együttműködve.

Szeretne enni egy croissant-t a Place de l'Estrapade-en, ahogy azt a főszereplőnő teszi az Emily Párizsban című sorozatban? Fel akarja fedezni London titkait a Bridgerton család szövevényes történetének nyomdokain? Ki akarja lesni a királyi család titkait A korona című világsikerű sorozatot követve?

Ha igen, akkor ideje becsukni a laptopot és elrepülni az európai fővárosokba. Most egy szakértő által vezetett londoni, párizsi vagy madridi gyalogtúrán bárki részt vehet, hogy élőben megtekinthesse az ottani érdekességeket, illetve a Netflix filmsztárjainak szemével lássa azokat.
Idén nyáron egy héten keresztül, július 11-17-ig a streaming szolgáltató ingyenes vezetett gyalogtúrákat szervez a három említett nagyvárosban, a Sandeman's New Europe Tours-szal együttműködésben. A séták során mindenki megtapasztalhatja a városok történelmét és érdekes részleteit, valamint betekintést nyerhet a kulisszák mögé, a különböző forgatási helyszíneken.

 A filmrajongók, a világsikerű sorozatok megszállott nézői szeretik látni, hogy kedvenceik a valóságban hol pattantak lóra, hol csókolóztak először, vagy éppen melyik kastélyban vacsoráztak szertartásosan, miközben ármányokat szőttek ellenük a színfalak mögött. A Netflix közvéleménykutatása szerint előfizetőik egyre gyakrabban állítják, hogy egy általuk látott sorozat, vagy film helyszíne a fő aktuális úti céljuk. A nézők fokozott érdeklődést mutatnak a nevezetességek és műemlékek (+24 százalék), a helytörténeti emlékek (+25 százalék), valamint a gasztronómia (+26 százalék) iránt is.

Városnézés a Netflix-szel? Fotó: Depositphotos
Városnézés a Netflix-szel? Fotó: Depositphotos

Mindez persze nem újdonság, hiszen a világsikerű filmek forgatási helyszíne mindig is vonzotta a turistákat. (Bár ma már előfordul, hogy mindez nem más, mint digitális trükk, és az sem ritka, hogy egy sivatagi jelenetekben bővelkedő sci-fi-fantasy-t Magyarországon forgatnak. )

Ennek ellenére, maga a helyszín önmagában óriási turisztikai vonzerő lehet, a Bor, mámor Provence vagy a Napsütéses Toszkána premierje után például megsokszorozódott a turistákban egyébként is zsúfolt környékre látogatók száma. A Portobello Roadon, a Notting Hillen más úgy végig sétálni, hogy tudjuk, Hugh Grant-nek – illetve az általa megformált figurának – a szemközti házban volt egy kis könyvesboltja.

Léteznek olyan örökzöld klasszikusok, amelyek a berobbanó siker után több évtizeddel sem mennek ki a divatból.  Sőt, egyes szállodák filmforgatásnak helyet adó lakosztályai speciális turisztikai termékek lettek.

Ahogy arra a Travel and Leisure cikkírója emlékeztet, a szállodák sok filmben fontos szerepet töltenek be – mint például a rózsaszín, kastélyszerű The Grand Budapest Hotel az azonos című alkotásban. De léteznek valódi, most is működő szállodai szobák, amelyek azt az érzést keltik, mintha egyenesen egy filmet élnénk át – a valóságban.

Igaz, egy ilyen élmény megtapasztalásához rengeteg pénz kell. A Micsoda nő!-t 1990-ben a Beverly Wilshire szállodában forgatták. Ezért a szálloda kitalált egy Pretty Woman csomagot, arra a különleges lakosztályra építve, ahol Julia Roberts Richard Gere társaságában hasalt a földön és nézett valami bárgyú szkeccset a tévében.

A három éjszakás all-inclusive csomagban minden benne van. Természetesen az ikonikus lakosztály, limuzin sofőrrel, vacsora a szálloda Michelin éttermében, testreszabott kezelések egy ötcsillagos gyógyfürdőben, pezsgős-kaviáros étkezés a tetőteraszon, a fodrászat és a kozmetikai szalon igénybevétele, a film sztoriját követve pedig privát repülőgép-túra San Franciscóba, beleértve az operába szóló méregdrága jegyeket.

Nem hiányzik a programból a zártkörű filmvetítés sem a szálloda tetején – igaz, mindezért több milliót kérnek fejenként, és az ilyes kalandot egyedül nem igen lehet élvezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!