4p

És nem is akárki volt az ajándékozó: a volt férj, aki az egyik leggazdagabb magyartól vásárolta meg az ajándék tárgyát még bő egy évvel ezelőtt. Nem mindennapi történet következik. 
 

Az érintett felek miatt már az első tranzakció is némiképp kilógott azon üzletek sorából, melyekről legtöbbször beszámolunk. Azok ugyanis csak olykor-olykor szólnak két ismert személy között megkötött bizniszről. Ám, ami ezek után történt, az végképp ritkaságszámba megy. De kezdjük a legelején. 

Bő egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Csányi Sándor OTP Bank-vezér megvált két, közvetetten (a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-n keresztül) a tulajdonában lévő társaságtól. A két cégben két közös dolog is volt: a vevő személye, valamint az, hogy mindkettő rendelkezik egy-egy ingatlannal. A vevő a harmadik Orbán-kormány államtitkára, a negyedik kabinet nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztere, Mager Andrea volt férje, Bártfai Béla volt, így tavaly május közepétől az övé lett 

  • a GA utca 16 Kft., 
  • valamint az MM utca 15 Kft. 

Az előbbi cég azonban nem maradt túl sokáig a tulajdonában. 

A siófoki székhelyű, főtevékenységként (és egyedüliként, mivel más tevékenységi kört nem vettek fel a cégkivonatba) saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó GA utca 16 Kft. idén július 14-én került Mager Andrea tulajdonába. 

Az pedig már a cégbíróságra benyújtott papírokból derült ki, hogy

míg Bártfai adásvétel útján szerezte meg Csányi Sándortól a céget, az ezúttal teljesen ingyen, ajándékozás útján került az egykori miniszterhez, a volt feleséghez, a Szerencsejáték Zrt. jelenlegi vezérigazgatójához. 

Első ránézésre egyébként nem is tűnik nagy truvájnak, hogy egy 2019-ben létrejött, forgalmat máig nem bonyolító céget elajándékoznak - még ha viszonylag rövid ideje, két éve elvált egykori házastársak között is zajlik le mindez. 

Mager Andrea értékes ajándékot kapott. Fotó: MTI
Mager Andrea értékes ajándékot kapott. Fotó: MTI

Ha azonban jobban a cég mögé nézünk, akkor kiderül, valójában milyen értéket is kapott ajándékba Mager Andrea. A társaság mérlegében ugyanis kiemelkedik a tárgyi eszközök sora, ahol 24,1 millió forintot tüntettek fel, az érdemi forgalom hiánya ellenére pedig majd' 20 millió forint pihen az eredménytartalékban. Hogy egy kvázi alvócégnek hogyan lehet 20 milliója a korábbi évek gazdálkodásainak eredményt felhalmozó mérlegsoron? Ennek megválaszolásához 2019-ig kell visszamennünk az időben. Az elajándékozott GA utca 16 Kft. (és az MM utca 15 Kft. is) az Euro-Colony Consult Zrt.-ből kiválással jött létre. Az Euro-Colony a Bonitás 2002 Zrt. tulajdonában áll a mai napig, a cégek pedig a kiválás során az Euro-Colony eredménytartalékából kaptak több mint 20-20 millió forintot. 

A tárgyi eszköz pedig nem más, mint egy nagyon értékes balatonparti ingatlan - de ez már a cégbíróságra 2019-ben benyújtott átalakulási tervből derült ki. Akkor az Euro-Colony Consult Zrt.-ből kiválás során összesen 7 új cég jött létre, mindegyik kapott egy-egy ingatlant is. 

A GA utca 16 Kft. a Siófok Aranypart részén lévő Gábor Áron utca 16. szám alatti vízparti ingatlant kapta meg a kiváláskor. Mivel ez az ingatlan a könyvek alapján a mai napig a cég tulajdonában áll, az ajándékozással gyakorlatilag ezt a telket kapta meg a volt miniszterasszony. A Google Maps alapján a telek cirka 30 méterre helyezkedik el a Balatontól.

Az elajándékozott ingatlan. Fotó: Mepár
Az elajándékozott ingatlan. Fotó: Mepár

Mager Andrea ezzel az ajándékozással cégtulajdonossá avanzsált, eddig ugyanis nem rendelkezett tulajdoni résszel egy társaságban sem. Csupán operatív szinten volt köze a cégvilághoz, hiszen amellett, hogy a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, tavaly szeptember óta az MBH Bank Nyrt. és a Magyar Bankholding Zrt. igazgatósági tagja. Azt követően, hogy megkapta ajándékba a GA utca 16 Kft.-t, volt férje nemcsak tulajdonosként, de ügyvezetőként is elhagyta a céget, helyét Mager Andrea vette át. 

Bártfai Béla sem maradt gazdasági érdekeltség nélkül. Az Opten adatbázisa szerint tulajdonostárs maradt a szintén Csányi Sándortól megvásárolt MM utca 15. Kft.-ben, mely az elajándékozott céghez hasonlóan egy siófoki ingatlannal rendelkezik. Másodmagával az övé a székesfehérvári Valkűr-Mosoly25 Kft. is, mely lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozik főtevékenységként. A 2021 őszén alapított cégnek tavaly alig 2,5 milliós árbevétele volt, melyből 810 ezres nyereség maradt. Ezek mellett operatív szinten részt vesz a Terménytároló Zrt. irányításában.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!