2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hivatal azt állítja, hogy az európai statisztikai irányelvekkel összhangban készülnek a fogyasztói árstatisztikák.

Az infláció számítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) transzparens módon és az európai statisztikai irányelvekkel összhangban végzi - közölte a KSH a pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt időszakban szerintük több, szakmailag nem megalapozott, téves megállapítást közlő, méltatlan támadás érte a KSH-t a fogyasztóiár-index számításának módszertanával kapcsolatban.

Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője, valamint Gajzágó Imre, a Fogyasztói árak osztály szakértője nyújtott betekintést az inflációszámítás komplex módszertanába. Ismertették az aktuális trendeket, különös figyelemmel az energiaárak alakulására, a szakértői várakozásokra, valamint arra, hogy miért térhet el az egyéni inflációérzékelés a hivatalos adatoktól.

Az MTI szerint a hivatal kiemelte, hogy a fogyasztóiár-index számításának jelenlegi módszertana 2022 augusztusától, a gáz és az elektromos energia lakossági árait érintő kormányrendeletek módosítása [259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet] óta van érvényben, azóta változatlan. Az új módszertan bevezetésével a KSH-t az a cél vezérelte, hogy árstatisztikái a változó jogszabályi környezetben is pontos és hiteles képet adjanak.  

A KSH szakemberei kiemelték, hogy az Eurostat - az Európai Unió statisztikai hivatala - folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. A KSH inflációszámítási módszertana összhangban van az európai statisztikai irányelvekkel - kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletével, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványában foglaltakkal.

A KSH statisztikáinak minőségét nemzetközileg egységes, szakmailag megalapozott és statisztikai tudományos eljárásokkal kidolgozott módszertanok biztosítják, amelyek nem alkalmazkodnak politikai vagy gazdasági elvárásokhoz - szögezte le a KSH. Ezt erősíti meg az Eurostat független külföldi szakértőinek nemrég kiadott jelentése is (Peer Review Report), amely kiemeli, hogy a KSH által készített statisztikák objektívek, magas színvonalúak és megbízhatóak - tették hozzá a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!