TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 9. 09:29
MTI

611 millió euró volt a külkereskedelmi mérleghiány.

Áprilisban az euróban számolt export 37,9 százalékkal, az import 28,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külkereskedelemi mérleg 611 millió euró deficittel zárta a hónapot, 840 millió euróval romlott az importnak az exportnál kisebb csökkenése miatt.

A koronavírus-járvány hatására a termék-külkereskedelemi forgalom mindkét irányában jelentős visszaesés figyelhető meg a megelőző év azonos időszakához képest - fűzte hozzá a KSH.

 “Áprilisban - euróban számolva - az import 28 százalékkal, az export pedig 37 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól” - mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője, hozzátéve, előzetes adatokról van szó, a később megjelenő részletes számok még változást hozhatnak.A szakember szerint már az áprilisi ipari adatok alapján is várható volt az export és az import zuhanása. “Az import exportnál mérsékeltebb hanyatlása pedig azzal magyarázható, hogy a járvány miatt a bizonyos termékekre megnőtt a kereslet, ezek között lehettek élelmiszerek vagy éppen védőfelszerelések” - fogalmazott a szakember.

Összességében a külkereskedelmi mérleg 611 eurós hiánnyal zárta az áprilist, ám az év első négy hónapjában még így is pozitív a szaldó, 1,244 milliárd eurós pluszt mutat. A K&H vezető elemzője azt is elmondta, hogy a külkereskedelem, ezen belül az export és import alakulása a következő hónapokban a gazdaság talpra állásának ütemétől függ elsősorban. “Májusban már az ipar fokozatosan újraindult, ez pedig a külkereskedelmet is élénkíti. Ezért a májusi adatok az áprilisinál várhatóan kedvezőbbek lesznek” - tette hozzá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.