2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Hamarosan az e-sportnak is lehet önálló olimpiája – derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 141. kongresszusán. Thomas Bach elnök mandátumának lejártát a plénum több tagja is meghosszabbítaná, noha erre az olimpiai charta nem ad lehetőséget.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tervei szerint hamarosan az e-sportoknak is lehet olimpiája. A tagság egy része azt szeretné, ha mandátuma 2025-ös lejárta után is Thomas Bach maradna a szervezet élén. A NOB Mumbaiban zajló 141. kongresszusának szombati nyitónapján a német sportvezető közölte: mintegy hárommilliárd ember játszik valamilyen online játékot, közülük pedig ötszázmillióan érintettek az e-sportban.

„Ami pedig különösen fontos számunkra, hogy a nagy részük 34 évnél fiatalabb”

– jelentette ki Bach.

A regnáló NOB-vezetővel kapcsolatban több NOB-tag is úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a 69 éves elnök 2025 után is maradhatna a szervezet élén.

„Megmutattad nekünk a legjobb utat, amin haladhatunk. Vigyáznunk kell az olimpiai mozgalomra, ezért szeretném, ha lépnénk ebbe az irányba” –

fogalmazott Luis Mejia Oviedo dominikai NOB-tag, akihez a többi között Vatanabe Morinari, a nemzetközi tornaszövetség japán elnöke is csatlakozott, Bach további szerepvállalását támogatva.

Erre ugyanakkor a jelenlegi szabályzat szerint nincs lehetőség, az olimpiai charta ugyanis kimondja: a NOB mindenkori elnöke nyolc plusz négyéves mandátumot kaphat a szervezet vezetésére, utána távoznia kell a hivatalából.

A múltban ellenben számos példa volt arra, hogy egy elnök ennél hosszabb ideig maradt hivatalában: Juan Antonio Samaranch például 1980 és 2001 között vezette a szervezetet. Bach elődje, Jacques Rogge alatt fogadták el a jelenleg is érvényben lévő rendelkezést.

Bach, aki 2013 óta vezeti a NOB-ot, ennek kapcsán annyit mondott: köszöni a kedves szavakat, de egyfelől közösen jutottak túl azokon a válsághelyzeteken, amivel elnöksége alatt eddig szembesülnie kellett, másfelől hűséges az olimpiai chartához.

Thomas Bach NOB-elnöknek 2025-ben lejár a mandátuma. Fotó: MTI / EPA-KEYSTONE
Thomas Bach NOB-elnöknek 2025-ben lejár a mandátuma. Fotó: MTI / EPA-KEYSTONE

A NOB-nak az elmúlt tíz évben az oroszok Szocsit követő doppingbotrányával, a 2020-as tokiói játékok koronavírus miatti elhalasztásával, valamint az oroszok Ukrajna elleni háborújával is szembe kellett néznie.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!