Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Marosi Gergely Marosi Gergely

Az oimpia egyre kevésbé izgalmas a fiatalabb generáció számára. Ugyanakkor, ha a hirdetők számára fontos célcsoportot nem éri el az esemény, akkor csökken a szponzorpénz, és kevesebbet érne a közvetítési jogok is. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kiadta az ötkarikás játékok jövőjéről szóló Agenda 2020+5 tervet, melyben ajánlásként szerepel a kapcsolatépítés az e-sport-közösséggel.

Öt rövidke pont egy harminchét oldalas tervezetben, mégis közelebb hozza azt a kort, amikor már virtuális sportok is szerepelhetnek az olimpián. Elképzelhető, hogy hamarosan eljön az idő, amikor olimpiát nézve nemcsak (mondjuk) atlétikát, kosárlabdát, tornát, úszást vagy épp öttusát nézhetünk, hanem virtuális sportot is.

Elvesztett fiatalok

„Hogyan vesztette el a millenniálokat az olimpia?” kérdezte cikkében Clio Chang, a The New Republic újságírója már 2016-ban. Ez a kérdés – illetve a megválaszolása – az egyik legnagyobb kihívás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, már ha az elhalasztott tokiói játékok megrendezése egy világjárvány közepén, illetve a nehézkes „rendezővadászat” nem lenne elég.

Az olimpia öreg

– állapítja meg Chang az imént idézett cikkben. Az Egyesült Államokbeli olimpianézők medián életkora szépen lassan kúszik fölfelé. Amikor felmérést végeztek arról, hogy melyik korosztály mennyit fogja nézni az ötkarikás játékokat, a legtöbb „egyáltalán nem nézek olimpiát” válasz a 30 év alattiaktól érkezett.

Ez aligha meglepő. A modern olimpia immár 125 éves, és több mint fél évszázad telt el azóta, hogy a világ legnagyobb televíziós eseményévé emelkedett. Generációk nőttek fel úgy, hogy az olimpia volt a legnagyobb forgatag, amit tévén (vagy helyszínen) láttak, a játékok társadalmi eseménnyé váltak – lehetett drukkolni a legjobb sportolóiknak, akiknek győzelmükkel valóságos ikonokká lettek. De úgy tűnik, ez a hatás halványulóban van.

Az említett kutatásban a 30 év alattiak 31 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem néz bele az ötkarikás játékokba – a 30–44 év közöttiek 25, a 45–64 közöttiek 19, a 65 fölöttiek 19 százaléka válaszolt így. Ez jelentős különbség, még akkor is, ha a „minden nap megnézem a versenyeket” és a „sok eseményt nézek meg, amikor tudok” válaszokat összesítve szintén a 30 év alattiak jöttek ki az első helyen.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.