Közleményben reagált a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tegnapi javaslataira, amelyekkel a szállodások jelentős korlátozásokat szeretnének elérni a közösségiszálláshely-kiadásnál.
Az MSZÉSZ föbb javaslatai:
- moratórium 1-3 évre az új működési engedélyek kiadására
- kötelező, határozott idejű társasházi hozzájáruló nyilatkozatot írnának elő
- egy épületen belül korlátozni kellene a rövid távra kiadható lakások számát
- tiltani kell bizonyos számú napnál kevesebbre a lakások kiadását
Ugyanakkor a szállodások elismerik, hogy a nagyközönség által csak "airbnb"-ként ismert szálláshelytípusra szükség van Budapesten, főleg a nyári, hátizsákos turistákkal teli időszakban. Viszont az országimázs, az egyenlő versenyféltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos az önkormányzatok felelősségteljes döntése, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása.
Erre reagált a MAKE, nem meglepő módon tiltakozva a konkurensek piacféltő javaslatcsomagja ellen.
Gödörbe lökné a budapesti turizmus jelentős részét a szállodaszövetség, amelynek tanulmánya valójában a nehézséggel küszködő hazai szállodák mások rovására történő megmentéséről szól
- írták közleményükben.
Szerintük a bérleti díjak és lakásárak drágulása nem az airbnb-piac megjelenésének és elterjedésének mellékhatása, hiszen ahol nincs jelentős turizmus, ott is nagymértékben drágultak az ingatlanok, és nőttek a bérleti díjak. Visszavágásként a MAKE is megfogalmazott egy javaslatot: inkább szállodanyitási stopot lenne érdemes megfontolni.
Érvelésük szerint:
- a járvány hatásaként sok szállóvendég izoláltabb szálláshelyet keres, így még inkább szükség van magánszálláshelyekre
- ha a vendégek nem tudnak apartmanba foglalni, akkor döntő többségük nem foglal szállodába, hanem más úti célt keres magának
- a lakáskiadás nem működésiengedély-köteles tevékenység
- a régi társasházak helyén nyíló hotelek azok, amelyek nem segítik a budapesti elérhető lakhatás megoldását, mert többnyire társasházak helyére épülnek
- a szállodákban megszálló vendégek zömmel a szállodákban reggeliznek, vacsoráznak, míg az apartmanok vendégei a helyi kisvállalkozásokat támogatják fogyasztásukkal.