3p

Tiltakoznak az airbnb-zők a szállodások javaslatcsomagja ellen, amiben például tiltanák, hogy új lakáskiadók lépjenek be a rövid távú kiadási piacra. Inkább szállodanyitási stopot javasolnak.

Közleményben reagált a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tegnapi javaslataira, amelyekkel a szállodások jelentős korlátozásokat szeretnének elérni a közösségiszálláshely-kiadásnál. 

Az MSZÉSZ föbb javaslatai:

  • moratórium 1-3 évre az új működési engedélyek kiadására
  • kötelező, határozott idejű társasházi hozzájáruló nyilatkozatot írnának elő
  • egy épületen belül korlátozni kellene a rövid távra kiadható lakások számát
  • tiltani kell bizonyos számú napnál kevesebbre a lakások kiadását

Ugyanakkor a szállodások elismerik, hogy a nagyközönség által csak "airbnb"-ként ismert szálláshelytípusra szükség van Budapesten, főleg a nyári, hátizsákos turistákkal teli időszakban. Viszont az országimázs, az egyenlő versenyféltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos az önkormányzatok felelősségteljes döntése, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása.

Erre reagált a MAKE, nem meglepő módon tiltakozva a konkurensek piacféltő javaslatcsomagja ellen.

Gödörbe lökné a budapesti turizmus jelentős részét a szállodaszövetség, amelynek tanulmánya valójában a nehézséggel küszködő hazai szállodák mások rovására történő  megmentéséről szól 

- írták közleményükben. 

Szerintük a bérleti díjak és lakásárak drágulása nem az airbnb-piac megjelenésének és elterjedésének mellékhatása, hiszen ahol nincs jelentős turizmus, ott is nagymértékben drágultak az ingatlanok, és nőttek a bérleti díjak. Visszavágásként a MAKE is megfogalmazott egy javaslatot: inkább szállodanyitási stopot lenne érdemes megfontolni.

Érvelésük szerint:

  • a járvány hatásaként sok szállóvendég izoláltabb szálláshelyet keres, így még inkább szükség van magánszálláshelyekre
  • ha a vendégek nem tudnak apartmanba foglalni, akkor döntő többségük nem foglal szállodába, hanem más úti célt keres magának
  • a lakáskiadás nem működésiengedély-köteles tevékenység
  • a régi társasházak helyén nyíló hotelek azok, amelyek nem segítik a budapesti elérhető lakhatás megoldását, mert többnyire társasházak helyére épülnek
  • a szállodákban megszálló vendégek zömmel a szállodákban reggeliznek, vacsoráznak, míg az apartmanok vendégei a helyi kisvállalkozásokat támogatják fogyasztásukkal. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!