<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A papíralapú oltási igazolvány is szükséges az országba történő belépéshez.

Pórul járhatnak azok a magyarok, akik csupán a postai úton megküldött védettségi igazolványt viszik magukkal, mert ez kevés a határátlépéshez – írja a 24.hu a konzuli szolgálat tájékoztatójára hivatkozva.

Eszerint Horvátországba a beutazás magyar védettségi igazolvánnyal a következő módon lehetséges: a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

Dubrovik (Fotó: Pixabay)
Dubrovik (Fotó: Pixabay)

A 24.hu cikke kitér arra is, hogy a konzuli szolgálat oldalán közzétett szabályok másik érdekessége, hogy az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai. 

Mivel kölcsönös megállapodásról van szó, valószínűleg a horvát védettségi igazolványt is elfogadják Magyarországon, ám erre vonatkozóan még nem jelent meg hivatalos tájékoztató – jegyzi meg a cikk.

Ahogy arról írtunk, május elején jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy sikerült a két országnak megállapodnia arról, hogy kölcsönösen elfogadják az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között. Így azok a magyar állampolgárok, akik már megkapták az oltást, karantén és tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak Horvátországba. Egyúttal közölte, a technikai részletek a tárca konzuli szolgálatán lesznek majd elérhetők. 

Hogy jelenleg mely országokba utazhatnak szabadon magyar állampolgárok, arról itt olvashat részletesen.