<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Legalábbis ezt állítja a horvát kormányfő, aki súlyos jogsértést emleget.

A horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic egyértelműen diszkriminatívnak és az EU-joggal ellentétesnek tartja a kettős benzinárat.

"Ez egyértelmű kötelezettségszegés. Ezt meg is mondtam Orbán Viktornak. Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert. Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot. Ez így nem fog átmenni." - mondta a konzervatív politikus az euronewsnak az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán. 

A korábbi hasonló próbálkozásokra utalva azt is mondta, hogy például az autópályadíjakkal trükköztek egyesek, de az EUB mindig a diszkriminálók ellen ítélt. Az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek. Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszútávon fennmarad. 

Mi a helyes: ársapka vagy benzinár-szabályozás? Fotó: Depositphotos
Mi a helyes: ársapka vagy benzinár-szabályozás? Fotó: Depositphotos

A kettős benzinárral kapcsolatban az európai intézmények egyelőre nem emeltek kifogást, de a Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is vizsgálja az intézkedést.

A fogyasztóvédelem azt is megjegyezte, hogy nagyon meg lennének lepődve, ha ez az intézkedés megfelelne az uniós jognak. Példának pedig Plenkovichoz hasonlóan a német autópályadíjakkal kapcsolatos bírósági döntést hozták, amelyben az EUB uniós jogot sértőnek mondta ki, hogy csak a külföldiek fizessenek a német autópályák használatáért - emlékeztetett a portál.