<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Már vizsgálják a magyar intézkedést, a szakértők szerint "meglepő lenne", ha nem lenne ellentétes az uniós joggal.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már az intézkedés bejelentésekor elismerte, hogy „támadható” lehet, hogy a magyar állampolgárok más áron vehetnek üzemanyagokat, mint a többi uniós polgár, a Euronews pedig meg is kérdezte Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetet, hogy mi a véleménye az új magyar szabályozásról.

A 45 ország fogyasztóvédelmi szervezeteit összefogó társaság válaszában azt írta, még nem tudták alaposan elemezni a kialakult helyzetet, nagyon meg lennének lepve, ha mindez összhangban állna az uniós szabályokkal.

"Nincs olyan ok, ami miatt meg kéne különböztetni a más országból érkezőket a benzinár tekintetében. Azt várjuk, hogy az Európai Bizottság minél hamarabb és minél alaposabban vizsgálja meg a helyzetet" - írták.

A Euronews értesülései szerint az Európai Bizottság is vizsgálja már a magyar intézkedést.

"Mind a tartalmát, mind az érvényességét vizsgálni fogjuk ennek az intézkedésnek, hogy megértsük a mögöttes motivációt, vagy az esetleges igazolhatóságát a lépésnek"

- nyilatkozta egy, az ügyet jól ismerő hivatalnok.

A korábbi, hasonló ügyek fényében valószínűnek tűnik, hogy a kettős benzinár nem fog megfelelni az uniós irányelveknek.

"Egyértelműnek kell lennie, hogy az áruk és szolgáltatások szabad mozgása az unió belső piacán az egyik legnagyobb erősségünk. Minden, az egységes szabad piacot érintő intézkedést csak a közrend, a közegészség vagy a közvédelem veszélyben forgása magyarázhat, esetleg más, nem gazdasági, mindenkire nézve kötelező elvárás. Korlátozás csak akkor vezethető be, ha a fent felsoroltak védelmét szolgálják és arányosak"

- tette hozzá a fentebb idézett tisztviselő.

Németország korábban megpróbálta csak a külföldieknek fizetőssé tenni autópályáit, de az Európai Bíróság 2019-ben kimondta, az állampolgárságon alapuló indirekt diszkrimináció sérti az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának alapelvét.