2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly nyáron beígérték a kamatcsökkentést, most hivatalossá tették, hogy erről ebben az évben szó sem lehet.

A legfrissebb, hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyben olvasható Orbán Viktor aláírásával "a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet módosításáról" szóló kormányrendelet, amely július 1-jén lép hatályba.

"A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet 29/B. § (1) bekezdésében a „2024. január 1-től 2024. június 30-ig” szövegrész helyébe a „2024. július 1-jétől 2024. december 31-ig” szöveg lép"

- szól a rövid rendelet.

Azonban ha mellétesszük a hivatkozott eredeti rendelet megfelelő részét, máris kiderül, miről is van szó:

"Az állam – az 5. § (4) bekezdésétől eltérően – általános kamattámogatást biztosít a szabad felhasználású hallgatói hitelt igénybe vevők részére 2024. január 1-től 2024. június 30-ig. A hitelfelvevő által fizetendő ügyleti kamat mértéke ebben a kamatperiódusban 7,99 százalék. A szabad felhasználású hallgatói hitel 6. §-ban meghatározott rendelkezések szerint megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja."

A mostani módosítás tehát azt jelenti, hogy legalább 2024. december 31-ig továbbra is 7,99 százalék marad a Diákhitel kamata.

Érdemes felidézni, hogy a Diákhitel1, azaz a szabad felhasználású diákhitel kamata sokáig 1,99 százalék volt, amit a kormány 2022. július 1-jén 4,99 százalékra, majd 2023. július 1-jén (tényleg nagyon magas inflációs és kamatkörnyezetben) 7,99 százalékra emelt.

Tavaly nyáron a nemzetgazdasági tárca közleményben lengette be a kamat csökkentésének lehetőségét, de erre továbbra sem kerül sor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!