3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itt a lehetőség, hogy a választópolgár szembesítse Nagy Mártont az egy évvel ezelőtti ígéretével. Hiába teljesült minden, általa meghatározott feltétel, a tárca mégsem akarja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel kamatát, ezzel további terheket róva a jelenlegi és korábbi diákok tíz- és százezreire. Ám itt a lehetőség a véleményezésre!

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja a szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció 2024 második félévére vonatkozó kamattervezetét – áll a tárca kedden közzétett közleményében. A javaslat szerint a hallgatói hitelezés területén is szükséges fenntartani a kamatstop intézményét, hogy a diákok továbbra is a piaci szint alatt, változatlanul 7,99 százalékos kamat mellett vehessék igénybe a szolgáltatást – írja Nagy Márton tárcája.

Nem csökkentik a terhet
Nem csökkentik a terhet
Fotó: Facebook / Diákhitel

Az önköltséges képzések díjának fedezésére szolgáló Diákhitel2 konstrukció továbbra is kamatmentesen igényelhető – teszi hozzá a közlemény, megemlítve, a 2024 második félévére vonatozó kamatszint meghatározása során a minisztérium javasolta a kamatstop fenntartását, a jelenlegi kamatszint megőrzését. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a szabad felhasználású hallgatói hitel vonatkozó rendelkezések mentén megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja – áll a tájékoztatásban.

Érdemes felidézni, hogy a Diákhitel1, azaz a szabad felhasználású diákhitel kamata sokáig 1,99 százalék volt, amit a kormány 2022. július 1-jén 4,99 százalékra, majd 2023. július 1-jén (tényleg nagyon magas inflációs és kamatkörnyezetben) 7,99 százalékra emelt.

Tavaly június végén, az utolsó kamatemelés bejelentésekor a nemzetgazdasági tárca a kormány honlapján most is olvasható közleményt bocsátotta ki, melyben így fogalmaznak:

„Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99 százalékos szintre csökkenhessen.”

Az éves inflációs mutató Orbán Viktor nagy-nagy megelégedésére 2023 októberében lett 9,9 százalék, sőt ez az érték az idei évben eddig már csak a 3,6 és 4 százalék közötti sávban mozog.

A jegybanki alapkamatot (ami egyben az irányadó kamat is) pedig idén február 27-i ülésén csökkentette a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 9 százalékra a korábbi 10 százalékról, és a kamatcsökkentési politika – bár óvatosabban, de – azóta is folytatódik. Jelenleg az irányadó kamat 7,25 százalék.

Vagyis mindkét kondíció teljesült ahhoz, hogy a kabinet mérsékelje a Diákhitel 1 kamatát. Két héttel ezelőtt a Kormányinfón lapunk rá is kérdezett, az ígéreteknek megfelelően csökkenteni fogják-e a terheket, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem adott konkrét választ.

Nagy Mártonék közleményéből viszont látszik, szó sincs arról, hogy be kívánnák tartani az egy évvel ezelőtti ígéretüket. A társadalmi egyeztetés, azaz a nyilvánosság erejét kihasználva most már a választópolgárokon múlik, számonkérik-e a kormányt.

A kamat magasan tartására vonatkozó jogszabálytervezet itt olvasható el. A tervezetre vonatkozó véleményeket a minisztérium a [email protected] e-mail címre várja június 19-ig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!