4p

A héten az izraeli kormány jelentette be, hogy új szankciót vezet be az oltatlanokkal szemben, most pedig a német kormány közölt hasonló lépést. Németországban az elmúlt hetekben háromszorosára emelkedett az új fertőzések száma, az új áldozatok száma azonban szerencsére nem növekszik.  Magyarországon a nem védettekre vonatkozó korlátozások egy része még érvényben van.

Ez a cikk eredetileg a Privátbankár.hu-n jelent meg.  

Jelentős korlátozások kilátásba helyezésével próbálja a német kormány a Covid elleni oltás elfogadására bírni azokat az embereket, akik nem hajlandók beoltatni magukat.

A beoltottaknak egyértelműen nagyobb szabadságuk lesz, mint az oltatlanoknak

-mondta Helge Braun kancellária-miniszter a Bild am Sonntagnak adott interjúban.

A Bundestag épülete Berlinben. (Depositphotos/Jakub Cejpek
A Bundestag épülete Berlinben. (Depositphotos/Jakub Cejpek

Tilos a belépés

Akik nem fogadják el a vakcinát, azokat bizonyos fertőzöttségi szint elérése esetén kitilthatják egyes helyekről a kontaktok csökkentése érdekében.

Ez azt is jelentheti, hogy egyes szolgáltatásokat – étterem, mozi, rendezvények stadionban – akkor sem vehetnek igénybe az oltatlanok, ha teszteltetik magukat, mivel túl nagy a maradék kockázat

- véli a kereszténydemokrata politikus. (Az étteremlátogatást általában a benti részeknél szokták korlátozni - a szerk.)

Braun attól tart, hogy szeptember végére – ekkor tartják a németországi parlamenti választásokat – a napi új fertőzések száma eléri a 100 ezret.

Jelenleg 60 százalékkal emelkednek a számok hetente

jegyezte meg. Utalt arra, hogy ha nem növelik az átoltottsági szintet vagy nem tudják óvatosabb viselkedésre bírni az embereket, akkor továbbra is gyorsan terjed majd a Delta-variáns, és a napi fertőzöttek száma már kilenc hét múlva elérheti a 100 ezret.    

Helge Braun az iskolakezdés miatt is aggódik:

A szülőknek, a tanároknak, a portásoknak és az iskolabuszok sofőrjeinek is be kell oltatniuk magukat. Ha ezek a csoportok teljesen be vannak oltva, akkor a gyerekek nem lesznek annyira veszélyben.           

Újabb, a korábbiakhoz hasonló karantén bevezetésére azonban előreláthatóan nem lesz szükség.

A beoltottak és a gyógyultak ugyanis a járvány szempontjából már nem játszanak jelentős szerepet

- fogalmazott.

Németországban eddig csaknem 3,8 millió Covid-fertőzöttet regisztráltak, és 91,5 ezren hunytak el a betegséggel összefüggésben.

Az új esetek száma június vége és az elmúlt hét között napi mintegy 500-ról 1500 környékére emelkedett, utóbbi érték azonban még mindig nagyságrendekkel elmarad az áprilisi, 20 ezer feletti csúcsértékektől.

A fertőzésszám növekedését szerencsére – legalábbis egyelőre – nem követte az áldozatok számának emelkedése: az elmúlt hét napban átlagosan 23-an vesztették életüket naponta. (Június utolsó hetében 46-an.)    

Izrael is tovább szigorít        

A héten egyébként az izraeli kormány is újabb szankciót (a tesztköltségek kifizetését) helyezett kilátásba az oltatlanokkal szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. 

A tudomány egyértelműen és világosan kimondja: az oltások működnek, hatékonyak és biztonságosak. Az oltásokat megtagadók minden izraeli állampolgár egészségét, környezetét és szabadságát veszélyeztetik: a munkavégzéshez, gyermekeink tanulásához, a családok örömünnepeinek megtartásához szükséges szabadságot. Az oltásokat megtagadók mindannyiunknak ártanak, mert ha mindannyian felvesszük az oltást, akkor a szokásos kerékvágásban folytatódhat az életünk

- mondta Naftali Bennett miniszterelnök. A vakcinát elutasítók szerint ugyanakkor diszkriminálják őket.  

Mi van itthon?

 Ami hazánkat illeti, tavasszal olyan korlátozásokról döntött a magyar kormány – az oltatlanok például nem ülhettek be az éttermek zárt helyiségeibe, nem járhattak moziba, színházba –, amelyekkel nyilvánvalóan nyomás alá helyezte a vakcinát elutasítókat, döntésük megváltoztatása érdekében.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!