<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A héten az izraeli kormány jelentette be, hogy új szankciót vezet be az oltatlanokkal szemben, most pedig a német kormány közölt hasonló lépést. Németországban az elmúlt hetekben háromszorosára emelkedett az új fertőzések száma, az új áldozatok száma azonban szerencsére nem növekszik.  Magyarországon a nem védettekre vonatkozó korlátozások egy része még érvényben van.

Ez a cikk eredetileg a Privátbankár.hu-n jelent meg.  

Jelentős korlátozások kilátásba helyezésével próbálja a német kormány a Covid elleni oltás elfogadására bírni azokat az embereket, akik nem hajlandók beoltatni magukat.

A beoltottaknak egyértelműen nagyobb szabadságuk lesz, mint az oltatlanoknak

-mondta Helge Braun kancellária-miniszter a Bild am Sonntagnak adott interjúban.

A Bundestag épülete Berlinben. (Depositphotos/Jakub CejpekA Bundestag épülete Berlinben. (Depositphotos/Jakub Cejpek

Tilos a belépés

Akik nem fogadják el a vakcinát, azokat bizonyos fertőzöttségi szint elérése esetén kitilthatják egyes helyekről a kontaktok csökkentése érdekében.

Ez azt is jelentheti, hogy egyes szolgáltatásokat – étterem, mozi, rendezvények stadionban – akkor sem vehetnek igénybe az oltatlanok, ha teszteltetik magukat, mivel túl nagy a maradék kockázat

- véli a kereszténydemokrata politikus. (Az étteremlátogatást általában a benti részeknél szokták korlátozni - a szerk.)

Braun attól tart, hogy szeptember végére – ekkor tartják a németországi parlamenti választásokat – a napi új fertőzések száma eléri a 100 ezret.

Jelenleg 60 százalékkal emelkednek a számok hetente

jegyezte meg. Utalt arra, hogy ha nem növelik az átoltottsági szintet vagy nem tudják óvatosabb viselkedésre bírni az embereket, akkor továbbra is gyorsan terjed majd a Delta-variáns, és a napi fertőzöttek száma már kilenc hét múlva elérheti a 100 ezret.    

Helge Braun az iskolakezdés miatt is aggódik:

A szülőknek, a tanároknak, a portásoknak és az iskolabuszok sofőrjeinek is be kell oltatniuk magukat. Ha ezek a csoportok teljesen be vannak oltva, akkor a gyerekek nem lesznek annyira veszélyben.           

Újabb, a korábbiakhoz hasonló karantén bevezetésére azonban előreláthatóan nem lesz szükség.

A beoltottak és a gyógyultak ugyanis a járvány szempontjából már nem játszanak jelentős szerepet

- fogalmazott.

Németországban eddig csaknem 3,8 millió Covid-fertőzöttet regisztráltak, és 91,5 ezren hunytak el a betegséggel összefüggésben.

Az új esetek száma június vége és az elmúlt hét között napi mintegy 500-ról 1500 környékére emelkedett, utóbbi érték azonban még mindig nagyságrendekkel elmarad az áprilisi, 20 ezer feletti csúcsértékektől.

A fertőzésszám növekedését szerencsére – legalábbis egyelőre – nem követte az áldozatok számának emelkedése: az elmúlt hét napban átlagosan 23-an vesztették életüket naponta. (Június utolsó hetében 46-an.)    

Izrael is tovább szigorít        

A héten egyébként az izraeli kormány is újabb szankciót (a tesztköltségek kifizetését) helyezett kilátásba az oltatlanokkal szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. 

A tudomány egyértelműen és világosan kimondja: az oltások működnek, hatékonyak és biztonságosak. Az oltásokat megtagadók minden izraeli állampolgár egészségét, környezetét és szabadságát veszélyeztetik: a munkavégzéshez, gyermekeink tanulásához, a családok örömünnepeinek megtartásához szükséges szabadságot. Az oltásokat megtagadók mindannyiunknak ártanak, mert ha mindannyian felvesszük az oltást, akkor a szokásos kerékvágásban folytatódhat az életünk

- mondta Naftali Bennett miniszterelnök. A vakcinát elutasítók szerint ugyanakkor diszkriminálják őket.  

Mi van itthon?

 Ami hazánkat illeti, tavasszal olyan korlátozásokról döntött a magyar kormány – az oltatlanok például nem ülhettek be az éttermek zárt helyiségeibe, nem járhattak moziba, színházba –, amelyekkel nyilvánvalóan nyomás alá helyezte a vakcinát elutasítókat, döntésük megváltoztatása érdekében.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.