Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint október végén 40,8 milliárd forint volt, ez a szeptember véginél 800 millióval kevesebb.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. október 31-én 53 milliárd forint volt, amely a szeptember 30-i állapothoz képest 1,1 milliárddal csökkent.

Az 53 milliárdból 1,9 milliárd forint szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amelynek összege 800 millióval nőtt az előző havi adathoz képest.

A legtöbb adósságot októberben a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórháznak sikerült lefaragnia. Fotó: facebookA legtöbb adósságot októberben a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórháznak sikerült lefaragnia. Fotó: facebook

Az összes tartozásból 30 nap alatti 21,7 milliárd, 30 és 60 nap közötti 10,4 milliárd, 60 napon túli lejáratú 20,9 milliárd. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 200 millió, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya – amelyből 1,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás – 52,8 milliárd.

A tartozásállományból megközelítőleg 40,8 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 40,8 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 100 millió, a szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni 40,7 milliárd, amelyből 700 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2019 végén még 67,7 milliárd forint volt, ami január végén 82,4 milliárdra emelkedett. Ennek jelenleg körülbelül a kétharmadánál járnak az intézmények, még akkor is, ha az októberi adatokat böngészve látható, hogy jó pár intézménynek sikerült faragnia a korábbi tartozásából.

A legnagyobb adósságcsökkenést elért TOP-3 intézmény:

  • a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szeptemberi 1 milliárd 279 milliója egy hónap alatt 774 millióra karcsúsodott
  • a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet szeptemberi 820 milliója októberre 473 millióra apadt,
  • az Észak-Közép-Budai Centrum, Új János Kórház és Szakrendelőnek szeptemberben 1 milliárd 466 milliós hátralékkal rendelkezett, októberben viszont már „csak” 1 milliárd 175 millió forintossal.

Ami szembetűnő, hogy a járvány egyik fő gyógyító bázisa, a Korányi Pulmonológiai Intézet adóssága például szeptemberről októberre 40 millióval csökkent, így mindössze 1 milliós tartozással vágtak neki a novembernek.

Az egészségügyi intézmények közül szeptember végéhez képest az alábbiak tartozása nőtt a legnagyobb mértékben október végére:

  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórháznak közel 380 millióval, 1 milliárd 936 millióra,
  • a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek csaknem 330 millióval, 1 milliárd 180 millióra,
  • a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Heamatológiai és Infektológiai Intézetének mintegy 170 millióval, 1 milliárd 640 millióra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.