TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 23. 14:31

Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint május végén 32,6 milliárd forintot tettek ki (az előző havi 28,5 milliárd forinttal szemben), ez 4,1 milliárddal magasabb az április véginél, két hónap alatt pedig már 9,1 milliárdos a növekmény.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. május 31-én összesen 42,7 milliárd forint, ami az előző havi állapothoz képest 4,6 milliárdos növekedést mutat. Csakúgy, mint az előző hónapban, ennek csaknem háromnegyede az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket).

Májusban is nőttek a kórházi adósságok. Fotó: Pixabay Májusban is nőttek a kórházi adósságok. Fotó: Pixabay

Az egészségügy 32,6 milliárd forintjából az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás közel 32,5 milliárd, amelyből 0,6 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2019 végén még 67,7 milliárd forint volt, ami január végén 82,4 milliárdra emelkedett. Ezt követően, februárban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gyorssegélyként mintegy 19 milliárd forintot utalt át a 100 millió forint alatti hitelezők követeléseire, amivel azok a hó végére 63,8 milliárdra apadtak. Majd márciusban további 48 milliárd érkezett az egészségügyi intézmények számlájára. Mégsem ennyivel, hanem csak 40 milliárddal, 23,8 milliárdra esett március végére a kórházak tartozásállománya, amiből arra lehetett következtetni, hogy újra beindult az adósságspirál

Úgy tűnik, hogy jelentősen még nem mutatja meg magát az a tiltás, miszerint a kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. De áprilisról májusra legalább némileg kisebb mértékben (4,1 milliárd forint) nőtt az egészségügy adóssága, mint márciusról áprilisra (5 milliárd forint).   

TOP-adósok (áprilisról májusra)

  • A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának tartozása 496 millió forinttal nőtt
  • a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházé 327 millióval
  • a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézeté 292 millióval
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházé 268 millióval
  • a Békés Megyei Központi Kórházé 240 millióval
  • a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézeté 204 millióval
  • a Szent János Kórházé 195 millióval
  • a Gottsegen György Kardiológiai Intézeté 171 millióval
  • a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházé 160 millióval.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.