<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az emberminiszter májusban határozott úgy, hogy a halasztható műtétre váróknak saját zsebből ki kell fizetnie a PCR-tesztet, hogy megtörténhessen a beavatkozás.

Kásler Miklósnak vissza kell vonnia az utasításait, amivel kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várókkal, írja a Telex a hétvégén megjelent ombudsmani jelentésre hivatkozva.

A jelentés szerint az emberminiszter májusi rendelkezése sérti az Alaptörvény jogállamiság elvét, nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek, sértheti az emberi méltósághoz való jogot, és sérti az egyenlő bánásmód elvét.

Mint ismert, Kásler Miklós tavaszi rendelkezése szerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor önköltségen a beteg PCR- vagy antigéntesztet csináltat.

Az ombudsman szerint arról nem létezik kormányrendelet, hogy a rehabilitációs ellátásokhoz és a halasztható beavatkozásokhoz negatív teszt kéne, csak Kásler Miklós egyedi utasítása és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben jelenik az meg. A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 11 forintba kerül ma Magyarországon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma később annyit hozzátett, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Az alapvető jogok biztosa felkérte Kásler Miklóst, hogy a májusi utasításait és az ügyben kiküldött körleveleit vonja vissza.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.