Önmagában már az meglepő, hogy két héttel január 1. előtt akadtak még szabad szobák a szállodákban, no meg asztalok az éttermekben. Régen ezeket jó előre lefoglalták az ünnepelni vágyók.
Ez egybevág azzal a tendenciával, hogy a belföldi turizmus idei bizonyítványa meglehetősen eklektikus, sőt, néhol szomorú képet mutat. Azt is tudni kell, hogy az életmód megváltozott: a fiatalabb korosztály az utolsó percben dönt a koccintás helyszínéről. Ami lehet házibuli – a Z generáció ma nem így hívja –, romantikus panzió a havas erdőben, mint mondjuk a Last Christmas című örökzöld videoklipben –, vagy idősebbeknek a klasszikus, két fő két éjszaka félpanzióval, valamelyik hotelben.
Idén megesett, hogy a sokszor ugyanannyi csillaggal büszkélkedő és „korú” szálloda hasonló szolgáltatásait kétszer annyiért kínálta, mint a konkurencia. Az egyik Balatonhoz közeli szállodában 310 ezer az év végi, két fő két éjszaka félpanzióval, míg másutt – Székesfehérváron – a fele.
Van, amikor az ajánlat becsapós
Pedig az utóbbi helyen se szeri, se száma a kényeztetéseknek: a 140 ezerbe kerülő két fő két éjszaka welcome drinkkel, szobai bor bekészítéssel, gyerekeknek mesefilm-vetítéssel, délutáni édes pillanatokkal, korlátlan bor- és sörfogyasztással, késői büféreggelivel és elutazási lehetőséggel kecsegtet.
De az is előfordul, hogy bár a kényeztető szolgáltatások hosszú listája olvasható a szállodák weboldalán, az ajánlat mégis kissé becsapós, és azok, akik kevésbé járatosak ezen a téren, ennek beugranak. A büféreggeli és vacsora az étteremben alapszolgáltatás, a wifi, a fürdőköpeny, a papucs, a wellness és a fitnesz használata ma már egy bizonyos szinten természetes, tehát ez nem plusz szilveszteri kedvezmény, hanem beletartozik máskor is az alapárba.
Hakni a XXI. században
A számlát erősen megdobja, ha egy, a „tévében is látott” énekes is fellép. Bár az, hogy ma valakit a tévében látnak, nem jelent nívót, hanem sokszor épp az ellenkezőjét, a nevet meg kell fizetni. Régen ezt hakninak hívták, csak akkor Kossuth-díjas, mára legendává vált színészek és énekesek járták az éjszakát.
Akik nem akarnak háromszáz ismeretlen emberrel együtt koccintani, azok kisebb butikhoteleket, borbirtokot, eldugott kastélyt kerestek.
Budapesten külföldi turisták ezrei mulatoznak majd a vendéglátóhelyeken. De nem biztos, hogy abban a szállodában, ahol laknak és reggeliznek, hanem egy másikban. Akik csoporttal érkeznek, nem is tudják előre hol, rábízzák magukat a csomag tartalmára, az utazási irodára.
Cirkusz, akrobaták, gyümölcsös pavlova
A luxusszállodáknál már nem számít az ár – legalábbis annak, aki ide foglal asztalt –, csak az attrakció. A cirkusz csillogó világával, ragyogó fényekkel, tündöklő dekorációkkal, készül az estére a Matild Palota. A séfek ilyenkor különösen kitesznek magukért. A Spago 4 fogásos szilveszteri menüje 75 ezer forintba kerül, és olyan különlegességeket vonultat fel, mint a hízott kacsamáj terrine, a konfitált kacsa ravioli, a vajjal sült szarvasgerinc, vagy a serpenyőben sült ördöghal. Desszertként erdei gyümölcsös pavlovát is választhatnak a vendégek, szeder szorbéval és thai bazsalikommal.
Újdonság a Cirque du Matild program: szilveszter éjszakáján táncosok, a Magyar Állami Cirkusz akrobatái és zenészek lépnek fel a kávéház színpadán. A tetőbár az igazi szenzáció, ahol éjfélkor Budapest szinte összes tűzijátékát élőben csodálhatják meg a látogatók.
Véres hurka kagylóval, kocsonya garnélával
El tudják képzelni, milyen érzés az, amikor a kecskevaj összeolvad az algával a szánkban? Vagy a véres hurka és a kagyló harmóniában működik egymás mellett? A belvárosi N28 szilveszteri menüje még rátesz egy lapáttal és kocsonyába foglalja a garnélát.
Ahogy az ma divat, a fogások nevei a legkarakteresebb összetevőket tükrözik. Ilyen a korhely kimchi és füstölt szív variáció, a mangalicaszűz, kocsonya, garnéla, lencse, vagy a vaníliás kenyér, gesztenye, citrom és szilva kompozíció.
Hajón, villogó táncparketten, konfetti ágyúval
Az év utolsó éjszakáján szerelembe ejtünk Budapesttel – olvasom a Spoon hajó szilveszteri programjának szlogenjét. A Duna-partról is látványosnak ígérkezik az újévi köszöntő, akárcsak a Városligetben. A Gundelben – mai hivatalos nevén Gundel Cafe Patisserie Restaurantban – is elengedhetetlen természetesen az élő zene és a gourmet vacsora.
Vannak, akik megrendelik előre a Séf Asztala „malacságait”, vagy éppen házibuliba kérnek ételszállítást. A kínálat klasszikusnak ígérkezik, benne lencsefőzelékkel és konfitált sertéstarjával.
Az óbudai Symbol üvegtetős kertjében a zenéé a főszerep, ahogy az előzetes programból kitűnik, szól majd a funky, villog a táncparkett, éjfélkor pedig konfetti ágyúval köszöntik 2024-et.