TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 10. 11:50
mfor.hu

Péntektől irány a horvát tengerpart, hiszen nem kell karanténba vonulnunk, ha az országban járunk, s az utolsó 37 éves áldozat kontaktkutatása megkezdődött  – többek között ez is elhangzott a mai tájékoztatón. De arról semmi, hogy mikor állítják vissza a teljes egészségügyi ellátást.

A külgazdasági miniszter bejelentése szerint pénteken várhatóan megszűnnek a magyar-horvát határon a korlátozó intézkedések, tehát ha Horvátországba megyünk nyaralni, már nem kerülünk hatósági házi karanténba - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa.

2496-ra emelkedett a mobilapplikációra beregisztráltak köre, jelenleg 797 aktív felhasználó van, akit elektronikusan ellenőriznek, s 566 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: rendkívül rapid módon zajlott a fiatal férfi betegsége. Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: rendkívül rapid módon zajlott a fiatal férfi betegsége. Fotó: mti

A veszélyhelyzet kihirdetése óta 435-re nőtt a büntetőeljárások száma, ennek kapcsán 80 gyanúsítottat hallgattak ki a rendőrök.

4027 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván, az elmúlt napban csak 10 pozitivitás derült ki, viszont alapbetegség nélküli, 37 éves férfi halt meg a vírus miatt – kezdte tájékoztatóját Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

1122 fő aktív fertőzött van jelenleg, a gyógyultak száma pedig 2553. Kórházban 344-en vannak, közülük 20-an lélegeztetőgépen. A 10 új fertőzőttből 4 budapesti. Minden 100 ezer pozitivitásra 41 fertőzött jut.

Az elhunytak megyei bontása: Budapesten 328, vidéken 223 fő halt meg. Pest megyében 92, Fejér megyében 43, Komárom-Esztergom megyében 37, Zala megyében 16, Veszprém megyében 8, Borsod megyében 6, Csongrád-Csanád megyében 6, Tolna megyében 3, Baranya megyében 2, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Biharban, Hevesben, és Jász-Nagykunban 2-2, Bács-Kiskunban, Nógrádban és Somogy megyében 1-1 fő hunyt el. Nincs halálos áldozat Békés, Szabolcs-Szatmár és Vas megyében.

Bár lapunk kérdésére nem érkezett válasz, hogy lehet-e már nagy bulikat tartani a balatoni nyaralókban rendőri figyelmeztetések nélkül, Dr. Müller Cecíila a nyárra való tervezéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a sok nyaralótulajdonos nyitja már az ingatlanokat, akiknek azt tanácsolja, hogy figyeljenek a vízrendszer megfelelő baktériumtalanítására.  

A tegnap beharangozott bejelentésről sem beszélt az országos tisztifőorvos, miszerint visszaállítják az egészségügy teljes ellátórendszerét.

"Nem tudunk olyan idősotthonról, ahol újra szigorítani kellene a részleges látogatási tilalmat bármilyen okból kifolyólag" – válaszolt az országos tisztifőorvos újságírói kérdésre.

Kérdések nyomán az alábbiak derültek még ki:

  • a veszélyhelyzet megszűnése után is működni fog az operatív törzs, és figyelemmel kísér mindent. Az egészségügyi készenlét pedig azt jelenti, hogy azonnal bevethető egységet hoznak létre, hogy ha valahol megjelenne a fertőzés, a szükséges intézkedéseket megtegyék.
  • arra vonatkozólag, hogy a külföldi nyaralás mennyire biztonságos, azt tanácsolják, hogy mindenki maga tájékozódjon az adott országgal kapcsolatban.
  • nem minden egészségügyi ellátáskor kell koronavírus tesztet végezni, sőt, most is csak gyanús esetben kell csináltatni
  • az elmúlt napon meghalt fiatal férfi semmilyen alapbetegségben nem szenvedett, sajnos kis százalékban előfordul ilyen sajnálatos esemény, amikor rendkívül gyorsan zajlik le a betegség. Az elhunyt kontaktkutatásai megkezdődtek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.