TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 9. 11:55
mfor.hu

De az már biztos, hogy visszavonják a fertőtlenítőszerek ideiglenes engedélyeit.

Ahogy szorul vissza a koronavírus, úgy rövidülnek az operatív törzs tájékoztatói, a mai például kevesebb mint 20 percig tartott.

Annyi legalább kiderült, hogy ma eldöntik, holnap pedig bejelentik, hogy az egészségügyben is lefújják-e a járványhelyzetet, az ellátás visszatérhet-e a veszélyhelyzet előtti állapotokhoz.

Az operatív törzs két döntést hozott, melyekről Müller Cecília országos tisztifőorvos számolt be:

  • Visszavonják az ideiglenes engedéllyel rendelkező fertőtlenítőszerek jóváhagyását. Ezekre abban az időszakban volt szükség, amikor hiány volt ezekből a szerekből. Időközben azonban új, napi 1 millió liternél nagyobb gyártói kapacitások épültek ki, ezért már nincs rászorulva az ellátórendszer az átmeneti engedélyekre. A törzs azt kéri a gyártóktól, hogy ha folytatni akarják a gyártást az ideiglenes engedéllyel rendelkező termékek esetében, indítsák el a szokásos hatósági eljárást.
  • Feloldották a korlátozásokat a hajléktalanszállóknál, munkavállalás céljából a hajléktalanok elhagyhatják az intézményt. A szállókon nincs koronavírusos eset, akiknél kimutatták, már kórházban vannak - indokolta a döntést a tisztifőorvos.

Elhangzott továbbá, hogy ma születik döntés az egészségügyi ellátásról, arról, hogy teljes mértékben vissza lehet-e térni a járványhelyzet előtti működéshez. A döntésről holnap számol be a törzs.

Az esetszámok alakulásával összefüggésben arról beszélt Müller Cecília, hogy az eddig elhunyt 550 betegből mindössze 23-nak nem volt egyéb alapbetegsége. Jelenleg 22 beteg van intenzív osztályon, 20 beteg szorul lélegeztetőgépes kezelésre.

Kiss Róbert alezredes, az ügyeleti központ munkatársa pedig a határnyitásról és a veszélyhelyzet miatt indított eljárásokról számolt be. Azzal, hogy immár a magyar-szlovén hatászakaszon is ellenőrzés nélkül lehet átutazni, lényegében befejeződött a határellenőrzési munka a schengeni hatászakaszokon - tudatta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.