2020. március 31. 12:14
mfor.hu

Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss adatokkal kezdett, 492 hivatalos fertőzött van hazánkban (46 fővel nőtt a számuk egy nap alatt), az elhunytak száma 16-re emelkedett (1 fő halt meg az elmúlt 1 napban), viszont egyre többen gyógyulnak meg a betegségből.

Új információ, hogy az elhunytakról szóló tájékoztatás bővül, a www.koronavirus.gov.hu-n olyan részletes adatokat is közölnek ezentúl a számukon túl, mint az életkoruk, nemük, s hogy milyen krónikus alapbetegségben szenvedtek.

A 16 elhunyttal kapcsolatban elmondható, hogy valamennyiüknél krónikus betegség is fennt állt. Legtöbben szív- és érrendszeri, rosszindulatú daganatos, gyomor- bélrendszeri vagy immunológiai betegséggel küzdöttek. Továbbra is fontosak a korlátozások, hogy közösen megszakíthassuk a fertőzési láncokat.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Fotó: koronavirus.gov.hu Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Fotó: koronavirus.gov.hu

Az országos tisztifőorvos beszélt az otthonmaradás lelki tényezőiről, hiszen ez senkinek nem könnyű. Köszönetet mondott a művészeknek, akik online próbálják magukban és a másokban is tartani az erőt. Fontos, hogy a bezártság alatt beszéljük ki a problémákat, s ne függőségben keressük a lelki nyomás enyhítésének módját. Fontos a napirend, a testmozgás megoldása, valamint, hogy ne plusz étkezésekkel üssük el az időt, és fordítsunk nagy figyelmet a gyerekekre.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szerint hatályba lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, amelyről a kormányrendelet is megjelent már. A Waberer's-Szemerey Logisztikai Kft. támogatást nyújt, ennek nyomán 82 kijelölt kórházba szállították ki a Kínából kapott védőeszközöket. A 108 kijelölt kórházban megkezdték a kórházparancsnokok a munkát, s jelentették, hogy minden egyéni védőfelszerelés teljes körűen rendelkezésre áll az egészségügyi dolgozók és a páciensek számára is.

A járvány alatt eddig 103 büntető eljárást indítottak az állampolgárok ellen. Például 26 fővel szemben rémhírterjesztés miatt, 19 fő ellen közveszéllyel fenyegetés miatt, 22 fő ellen csalás miatt, 9 fővel szemben járványügyi szabálysértés miatt.

Elemezték és értékelték a kijárási korlátozás tapasztalatait, amelyeket még mindig kielégítőnek tartanak. Az eddigi 3 napban 943 rendőri intézkedését foganatosítottak, 822 esetben figyelmeztetésre volt szükség, 13 esetben helyszíni bírság. 9448 hatósági házi karantént rendeltek eddig el, az itt élőket 63 ezer esetben ellenőrizték.

Újságírói kérdésekre válaszolva megtudtuk, hogy a húsvéthoz szükséges sonka- és tojásvásárlások nem jelentenek plusz kockázatot, az önkéntesek által gyártott textilmaszkok pedig nem nyújtanak olyan védelmet, mint a hivatalos maszkok, de nagyon jó, hogy ezt is viselik, akik szükségét érzik. Bár a polgármesterek szívesen vennék a hivatalos tájékoztatást, az operatív törzs azt javasolja nekik, kövessék ők is a tájékoztatókat és a hivatalos vírusoldalt.

Eddig 5500 magyar hazaszállításában segédkezett a magyar kormány, most pedig 257 fő magyar és 18 szlovák állampolgár érkezik a napokban haza Amerikából és Kanadából a segítségükkel. Tegnap pedig 150 autóval és 4 busszal érkeztek haza Tirolból a karantén lejárta után magyarok. A gyermekek között is vannak súlyosabb állapotban lévők, és szinte már a küszöbén vagyunk a tömeges fertőzéseknek.

Újabb eljárásrend készül a gyanús esetek értesítésében és minden kórház rendelkezik egészségügyi vészforgatókönyvvel. Szerológiai vizsgálatok kutatása indul a napokban, melynek fókuszában a koronavírussal szembeni immunitás kialakulása áll.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.