Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.  

Az operatív törzs tájékoztatóján először Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár tájékoztatott, ám az előzetes várakozásokkal ellentétben új intézkedést nem jelentett be. Nyilatkozata során a kormány eddig meghozott családvédő intézkedéseit összegezte, melyek egyaránt irányulnak a családok védelmére, asegély helyett munkát adnak a magyaroknak, a döntések a fiatalok és az idősek védelmére is egyaránt irányultak. 

Egy nap alatt 78 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma (összesen 895 fő), s 11 fő hunyt el (összesen 58 fő) – számolt be az elmúlt 24 óráról már Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Köztük van egy 49 éves férfi is, akinek egyéb betegségei miatt tartozott a kockázatosabb rétegbe. De nő a gyógyultak száma is, sőt az a két fő is jól van, akik lekerültek a lélegeztetőgépről.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendeli az idősotthonok ellenőrzését. Fotó: mti
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendeli az idősotthonok ellenőrzését. Fotó: mti

A Pesti úti idősek otthonában 4 főre emelkedett az elhunytak száma. A lakók több, mint a fele már szűrésre került, ma is jelen vannak az Országos Mentőszolgálat dolgozói, akik a teljes gondozói és lakói kört megszűrik.

„Korán léptünk, amilyen hatósági intézkedést be lehetett vezetni, mindent bevezettettem az idősotthonokban. Kijárási és látogatási tilalmat, felvételi zárlatot”– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Folyamatosan zajlik az egészségügyi személyzet ellenőrzése, valamint a hiányosságok felszámolása ezekben az intézményekben. Az egészségügyi ellátás a Pesti úti idősek otthonában sérelmet szenvedett, ezért külön is fókuszálni kell ezekre.

„Kötelező ellenőrzést rendelek el az otthonokban” – mondta az országos tisztifőorvos.

Továbbra is Budapest és Pest megye adja ki az összes fertőzött kétharmadát, de valamennyi megye érintett.

Tegnap 5 teherszállító repülőgép érkezett Budapestre védőruházattal és orvosi szájmaszkokkal – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ezek raktározása és őrzése folyamatban van. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy egyre nő a magatartási szabályszegések száma, 5918 szabálysértés miatt történt rendőri intézkedés tegnap országszerte, ami 800-zal több az előző naphoz képest. Budapesten 375-tel emelkedett a szabálysértések száma. A hatósági házi karanténnál is emelkedik a szabálysértések száma, eddig 507 esetben kellett eljárniunk. 12 esetben járványügyi szabályszegés történt.

Tegnap 4 személyt fogtak el csalás miatt, mert közel 23 millió forintértékben fogadtak el előleget kézfertőtlenetőszer gyártására, amik alkalmatlanok voltak, és be sem voltak vizsgálva.

Sajnos a tömeges fertőzések elkerülése a világ egy pontján sem volt eddig lehetséges, de mi most a terjedési lánc elvágásával, a találkozások megakadályozásával próbáljuk kikerülni – jelentette ki Dr. Müller Cecília újságírói kérdésre. Lapunk kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy bár a magyar virológusok észleltek apró változásokat a vírusban, de ez a mutáció nem változtatja meg a fertőzésképességét.

  • Védőeszközök lopása: kiemelt büntetési tétel, hiszen a társadalomra való veszélyeztetettsége magas
  • A szomszédban tapasztalható bulik, összejövetelek észlelésekor állampolgári bejelentésekre kihívhatók a rendőrök.
  • Újabb szállítmányok: folyamatosan keresi az operatív törzs a lehetőségeket, de már Magyarországon is gyártanak védőfelszereléseket
  • A híresztelésekkel szemben a mentősök nem tértek át kizárólag a gyorstesztekre, mindkét módszert alkalmazzák
  • A tartós egészségkárosodással járó egészségügyi problémákat orvosolni kell, forduljanak a kórház igazgatójához, betegjogi képviselőhöz, vagy az NNK-hoz
  • A jelenlegi háziorvosi rend jól működik
  • A BTK-ban is megjelent a veszélyhelyzetben történő rémhír-terjesztésre vonatkozó kitétel
  • Tegnaptól a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma a nyolcadik labor, ahol ezentúl tesztelés is folyik
  • Kijárási korlátozás: nem szabályozza az elvált szülőknél lévő gyermekek láthatását
  • Sárga színű figyelmeztetés, tranzitmatrica kerül az áthaladó forgalomban résztvevő autókra

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.