2020. április 8. 12:42
mfor.hu

A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.  

Az operatív törzs tájékoztatóján először Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár tájékoztatott, ám az előzetes várakozásokkal ellentétben új intézkedést nem jelentett be. Nyilatkozata során a kormány eddig meghozott családvédő intézkedéseit összegezte, melyek egyaránt irányulnak a családok védelmére, asegély helyett munkát adnak a magyaroknak, a döntések a fiatalok és az idősek védelmére is egyaránt irányultak. 

Egy nap alatt 78 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma (összesen 895 fő), s 11 fő hunyt el (összesen 58 fő) – számolt be az elmúlt 24 óráról már Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Köztük van egy 49 éves férfi is, akinek egyéb betegségei miatt tartozott a kockázatosabb rétegbe. De nő a gyógyultak száma is, sőt az a két fő is jól van, akik lekerültek a lélegeztetőgépről.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendeli az idősotthonok ellenőrzését. Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendeli az idősotthonok ellenőrzését. Fotó: mti

A Pesti úti idősek otthonában 4 főre emelkedett az elhunytak száma. A lakók több, mint a fele már szűrésre került, ma is jelen vannak az Országos Mentőszolgálat dolgozói, akik a teljes gondozói és lakói kört megszűrik.

„Korán léptünk, amilyen hatósági intézkedést be lehetett vezetni, mindent bevezettettem az idősotthonokban. Kijárási és látogatási tilalmat, felvételi zárlatot”– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Folyamatosan zajlik az egészségügyi személyzet ellenőrzése, valamint a hiányosságok felszámolása ezekben az intézményekben. Az egészségügyi ellátás a Pesti úti idősek otthonában sérelmet szenvedett, ezért külön is fókuszálni kell ezekre.

„Kötelező ellenőrzést rendelek el az otthonokban” – mondta az országos tisztifőorvos.

Továbbra is Budapest és Pest megye adja ki az összes fertőzött kétharmadát, de valamennyi megye érintett.

Tegnap 5 teherszállító repülőgép érkezett Budapestre védőruházattal és orvosi szájmaszkokkal – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ezek raktározása és őrzése folyamatban van. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy egyre nő a magatartási szabályszegések száma, 5918 szabálysértés miatt történt rendőri intézkedés tegnap országszerte, ami 800-zal több az előző naphoz képest. Budapesten 375-tel emelkedett a szabálysértések száma. A hatósági házi karanténnál is emelkedik a szabálysértések száma, eddig 507 esetben kellett eljárniunk. 12 esetben járványügyi szabályszegés történt.

Tegnap 4 személyt fogtak el csalás miatt, mert közel 23 millió forintértékben fogadtak el előleget kézfertőtlenetőszer gyártására, amik alkalmatlanok voltak, és be sem voltak vizsgálva.

Sajnos a tömeges fertőzések elkerülése a világ egy pontján sem volt eddig lehetséges, de mi most a terjedési lánc elvágásával, a találkozások megakadályozásával próbáljuk kikerülni – jelentette ki Dr. Müller Cecília újságírói kérdésre. Lapunk kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy bár a magyar virológusok észleltek apró változásokat a vírusban, de ez a mutáció nem változtatja meg a fertőzésképességét.

  • Védőeszközök lopása: kiemelt büntetési tétel, hiszen a társadalomra való veszélyeztetettsége magas
  • A szomszédban tapasztalható bulik, összejövetelek észlelésekor állampolgári bejelentésekre kihívhatók a rendőrök.
  • Újabb szállítmányok: folyamatosan keresi az operatív törzs a lehetőségeket, de már Magyarországon is gyártanak védőfelszereléseket
  • A híresztelésekkel szemben a mentősök nem tértek át kizárólag a gyorstesztekre, mindkét módszert alkalmazzák
  • A tartós egészségkárosodással járó egészségügyi problémákat orvosolni kell, forduljanak a kórház igazgatójához, betegjogi képviselőhöz, vagy az NNK-hoz
  • A jelenlegi háziorvosi rend jól működik
  • A BTK-ban is megjelent a veszélyhelyzetben történő rémhír-terjesztésre vonatkozó kitétel
  • Tegnaptól a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma a nyolcadik labor, ahol ezentúl tesztelés is folyik
  • Kijárási korlátozás: nem szabályozza az elvált szülőknél lévő gyermekek láthatását
  • Sárga színű figyelmeztetés, tranzitmatrica kerül az áthaladó forgalomban résztvevő autókra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.