2020. április 7. 12:40
mfor.hu

Továbbra is fegyelmezetlenek a budapestiek, újabb szigorításokra van szükség az idősotthonokban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos gyászosnak nevezte az elmúlt napot, amikor 9-en vesztették életüket a koronavírus miatt. Az operatív törzs mai tájékoztatóján kiemelte, hogy továbbra is a krónikus, idősebb betegek vannak kitéve a súlyosabb megbetegedésnek. Elhangzott, hogy a járvány alatt koronavírusban elhunytak között idősotthonban ápoltak is voltak.

A mai tájékoztató szereplői A mai tájékoztató szereplői

Egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esélye, hogy megfertőződünk, megbetegedünk, ahogy terjed a vírus - hangsúlyozta Müller Cecília, aki ismét szóba hozta a budapesti állapotokat.

Mint mondta, egyértelműen a fővárosra koncentrálódik a betegség, Pest megyét is ide számítva már több mint 60 százaléka a betegeknek él ebben a régióban. Ahogy tegnap, úgy ma is a fővárosi lakosság felelőtlen, a járványhelyzethez nem alkalmazkodó magatartását kérte számon a tájékoztatón.

Külön szólt a szociális intézményekben, idősotthonokban uralkodó állapotokról, miután az eddig meghozott intézkedések - kijárási, látogatási tilalom, felvételi zárlat - ellenére ezeken a helyeken is történtek megbetegedések, halálesetek. A végrehajtási protokoll kiegészítésére volt ezért szükség: ennek értelmében minden intézményben ki kell jelölni egy személyt (nagyobb intézményekben munkacsoportot), amelyik "kifejezetten felel" a fertőzésveszély elleni intézkedésekért. Fontos, hogy elkülönítetten kezeljék az otthonokban a betegeket; ha több beteg van, akkor őket csoportosan is el lehet helyezni. Fontos még, hogy az intézmény dolgozói ha tehetik, ne vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket a bejáráshoz, vagy csak korlátozott mértékben - mondta.

A tájékoztatás szerint folyamatos a napi készletfelmérés abban a 108 kórházban, ahová kórházparancsnokokat rendeltek ki: ma 9 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket a Waberer"s szállítmányozó cég segítségével.

Megtudtuk továbbá, hogy Nagylak határátkelőnél a tegnapi naptól időkorlátot vezettek be a romániai vendégmunkások beléptetésére, akik nyugat-európai országokba utaznak munkavégzés céljából. Számukra 21 és 24 óra között van lehetőség belépni az országba, majd a tranzitforgalomban elhagyni azt. A belépésnek több feltétele van, így schengeni engedély, egészségügyi szűrővizsgálat, és hitelt érdelmő igazolás arról, hogy a célország befogadja őket.

Az újságírói kérdésekre az alábbi válaszok hangoztak el:

  • Ha szerelőt kell hívni a lakásba, akkor fontos a szájmaszk viselése, az érintkezés kerülése, a 1,5 méteres szociális távolság betartása, amennyiben a lakásban pozitív mintás lakó személy tartózkodik.
  • Valóban járványügyi zárlatot kellett elrendelni Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán.
  • A házi karanténban lévők negyede főváros, illetve Pest megyei.
  • Kutatási terv készült, amely arra ad választ, hogy mekkora az átfertőződése a lakosságnak.
  • A koronavírus második, harmadik hullámának lehetőségével számos kutatás foglalkozik, de abban lehet bízni a tapasztalatok alapján, hogy egy következő hullám enyhébben zajlik le.

Lapunk az alábbi kérdéseket küldte el az operatív törzsnek:

A gyógyult betegek között milyen az eloszlás nemek szerint, mekkora az átlagéletkoruk, hány éves a legfiatalabb és legidősebb, illetve volt köztük krónikus beteg?

A Magyarországra központi beszerzéssel érkezett védőfelszerelések között volt olyan szállítmány, amelyik nem ment át a minőségellenőrzésen? Ha igen, honnan származott a szállítmány, milyen védőfelszerelésről (szájmaszk, kesztyű, más) volt szó, mekkora tételről, mikor érkezett ez a csomag, mennyibe került és hogyan történik az elszámolás ebben az esetben a szállítóval?

Amint reagál az operatív törzs, közöljük a válaszokat.

(Itt nézhető vissza a tájékoztató.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.