<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Dél-Pesti Centrumkórházban tegnap beadták az első súlyos betegnek azt a vérplazmát, amit már egy felgyógyult fertőzőttől vettek le. Ma és holnap is folytatják a terápiát, melytől a beteg gyógyulását várják - hangzott el a mai tájékoztatón. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások miniszterhelyettese az operatív törzs tájékoztatója előtt a nyugdíjasok védelmében arról szólt, hogy nemcsak védelmet, hanem anyagi biztonságot is kell adni a számukra, ezért vezeti be a kormány a 13. havi nyugdíjat fokozatosan, négy éven keresztül. Jövőre, az első egynegyednyi nyugdíj 70 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, 2024-ig pedig összesen 280 milliárdjába.

Rétvári Bence, az emberi erőforrások miniszterhelyettese a nyugdíjasokról is beszélt. Fotó: MTIRétvári Bence, az emberi erőforrások miniszterhelyettese a nyugdíjasokról is beszélt. Fotó: MTI

A többi intézkedés közül kiemelte az E-receptet, mely kiváltását a családtagok is meg tudják oldani, az idősávokat az élelmiszerboltokban, vagy a Népegészségügyi Központ külön zöldszámát a számukra. Az idősotthonokban eddig is sok biztonsági intézkedést hoztak, ezekben a napokban pedig 2 millió maszkot és 300 ezer kesztyűt visznek ki ezekbe az intézményekbe.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy ígéretük szerint megóvták a nyugdíjak értékét, hiszen a vásárlóértékét megnövelték 10 százalékkal, illetve több mint 200 millió forint értékben biztosítottak olyan pluszjuttatásokat, mint például az Erzsébet-utalvány.

Újabb 99 fertőzött lett és 11 áldozat hunyt el az elmúlt egy napon – ismételte meg a reggel már közzétett adatokat Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az elhunytak között vannak nem túl idős emberek is, de súlyos alapbetegségeik voltak. 401 fő viszont meggyógyult. Kórházban 877 embert kezelnek, továbbra is 61 fő lélegeztetőgépre szorul, de az ő helyzetük sem reménytelen.

Folyamatosan zajlanak a kutatások, több kutatócsoport is oltóanyagon dolgozik. Magyarország kötelező védőoltási rendszert működtet hosszú évekre visszamenően. Ez nagy vívmány, 12-féle fertőző betegség ellen lehet védekezni.

A Szent László Kórház, a Népegészségügyi Központ és az Országos Haematológiai Intézet összefogásával beadnak egy súlyos állapotú betegnek egy már felgyógyult beteg vérplazmáját. Amit három részletben kap meg, tegnap, ma és holnap, és kíváncsian várják ennek hatását.

"A passzív immunizáció azt jelenti, hogy a vérplazmában lévő ellenanyagot juttatják a beteg szervezetébe, ami elkezdi a saját ellenanyagot termelni. Emiatt a gyógyult betegek jelentkezését várjuk a verplazma@dpckorhaz.hu címen" - hívta fel a figyelmet Dr. Müller Cecília.

Szennyvíz-kutatások is folynak, azok ugyanis jelzések arra, hogy mennyien fertőzödtek meg már a lakosságból. A főváros területén vett mintákból nem mutattak ki koronavírust.

Ismét megnyílt Hegyeshalom az ingázók számára – jelentette be Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője. Ma a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a Dél-Pesti Centrumkórházba, az Országos Rehabilitációs Intézetbe, a Szent János Kórházba, a Veszprémi, a Székesfehérvári, a Tatabányai és az Ajkai Kórházba indul el jelentős szállítmány, jövő héten pedig tovább folytatódik a folyamatos utánpótlás.

Hétvégén jóval többen szegik meg a kijárási korlátozásokat, ezért a polgármesterek ismét meghozhatják döntéseiket ezzel kapcsolatban. Ma van a Rendőrség Napja, ennek apropóján Lakatos Tibor a köszönetét fejezte ki munkatársai felé.

A vérplazma-terápiát nem lehet megelőzésként bevetni a vírus ellen – mondta el újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos. Továbbá az is elhangzott, hogy

  • 24 dolgozó esett ki a Tatabányai Kórházból a vírus miatt, ennek ellenére a főigazgató szerint tudnak gondoskodni a kórházban mindenkiről.
  • A kiskunhalasi mobilkórházat akkor vetik be, amikor szükség lesz rá, a személyzet biztosított.
  • Ahol kötelező védőeszközök használatát írt elő a polgármester, ott az önkormányzatok és a rendőrség feladata ezeket betartatni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.