4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Házibulikon és egy lepsényi presszóban is megjelentek a rendőrök, 10 százalék felett a magyar átoltottság. 

Müller Cecília a tájékoztatón ismertette a szokásos reggeli adatközlésből meglepő módon kimaradt oltási statisztikákat – hétfő délelőttig 1 002 714-en vették fel a vakcinát, míg 307 929 fő már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság átoltottsága ezzel jelenleg 10,26 százalék.

Az országos tisztifőorvos mindenkinek megköszönte az együttműködést és közös eredménynek nevezte, hogy Magyarország jelenleg az EU második legátoltottabb országa. A vakcinákkal kapcsolatban szintén említésre méltó információ, hogy kedden érkezik a Pfizer vakcinájának újabb szállítmánya, míg várhatóan a hét második felében történhet meg a múlt hétvégén elmaradt AstraZeneca-vakcinák tömeges beadása.

Mint mondta, azt az elmúlt 24 óra adatai is igazolják, hogy rendkívüli terhelés alatt áll az egészségügy, az aktív fertőzöttek száma 115 981, sosem volt még ilyen gyors növekedés a fertőzöttek számában – ráadásul sokan kerülnek kórházba azért, mert súlyosan zajlik a betegségük.

Forrás (Youtube/M1)
Forrás (Youtube/M1)

Beszélt arról is, hogy sok köztük a fiatal, akiknek gyorsan, akár órák alatt annyira romolhat az állapota, hogy ellátásra szorulhatnak. Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetett betegek száma Magyarországon – tette hozzá.

Jelen vannak a mutánsok

Müller Cecília elmondta, hogy 13 főnél a cseh, ötnél pedig a dél-afrikai mutánst mutatták ki, míg 145 főnél egyéb, egyelőre még nem releváns variánst találtak. Ezek első jellemző tünete a köhögés, majd sokaknál hirtelen magas láz és ízületi fájdalom is kialakul. Az elvégzett összes pozitív PCR-teszt több mint 70 százalékában valamelyik újfajta vírusvariánst találták meg.

Hogy alakultak a rendőrségi számok a hétvégén?

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezető-helyettese elsőként elismételte a mától érvénybe lépett korlátozásokat:

 • az üzletek bezártak – kivéve: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac,

 • minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk,
 • az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra,
 • az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet,
 • az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között,
 • a maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező,
 • a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani,
 • a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság,
 • a parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Az alezredes ezután ismertette a szabálysértési statisztikákat a hétvégéről:

 • a közterületi maszkviselés hiánya miatt 405,
 • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 21,
 • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 55 esetben intézkedtek a rendőrök.

Budapesten több magánrendezvényen intézkedtek 39 külföldi és 28 magyar állampolgár ellen, míg Lepsényben egy presszóban találtak iszogató vendégeket a kiérkező rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 1646 személy ellen kellett fellépni. Az intézkedés bevezetése óta összesen 47 636 esetben intézkedtek a rendőrök a korlátozások megsértése miatt.

Így alakultak a hétvégi karanténszámok

A hétvégén 13 274 új házi karantént rendeltek el, így összesen 37 343-an vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. A rendőrség 46 664 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 4173-an kommunikálnak a hatósággal.

Kérdések

Az újságírói kérdések nyomán kiderült, hogy szó van arról, hogy a magánegészségügyet is bevonják az ellátási láncba. Müller Cecília pedig beszélt arról is, hogy valóban veszélyesebbnek tűnnek a mutánsok a fiatalabbakra, egyre több a kórházba kerülő, súlyos állapotban lévő beteg.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!