2019. január 12. 08:51

Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy egy fecske még nem csinál nyarat.

Orbán Viktor ízig-vérig fociszerető kormányfő, aki nem titkoltan lehetőségeihez képest mindent megtesz azért, hogy a magyar futball újra régi fényében ragyogjon. Milliárdok mennek stadionépítésekre, milliárdok mennek fociklubokhoz működési támogatás gyanánt és milliárdokról beszélhetünk a TAO révén sportágba áramló pénzek esetén is. Régen megfogalmazott cél, hogy stabilan legyen valamelyik nemzetközi ligában rendszeresen induló két magyar csapat. Erre a legesélyesebb jelölt az NBI-ben kimagasló költségvetésből gazdálkodó gárda, a MOL Vidi FC és a Fradi. Előbbi épp ősszel ugrott meg egy olyan szintet, amire hat éve nem volt képes magyar csapat: bejutott az Európa-liga főtáblájára.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Nemrég kiderült, ennek köszönhetően a klub szinte az egész éves bevételeinek a zömét megkereste, közel 4 milliárd forintot kaszált a sorozattal ha az UEFA-pénzeket és a jegyeladásokat is beleszámítjuk. Az anyagi eredmény mellett az UEFA ranglistáján is nagyot sikerült előrelépni a főtáblás szerepléssel.

A legfrissebb adatok szerint a koefficiensek alapján a Vidi a jelenlegi szezonban a 131. helyet foglalja el. Egy évvel korábban még csak a 216. klub volt Európában a fehérvári gárda, vagyis csak a főtáblás szereplés 85 helyes, szignifikáns javítást eredményezett. Ezzel az UEFA 2004-ig visszamenőleg rendelkezésre álló rangsora alapján a Vidi "történetének" legjobb helyezését tudhatja most magáénak. Ám a dicső sztorinak ezzel még nincs vége.

A Vidi 131. helye ugyanis a magyar klubfoci egyik legjobb eredményének számít. Ennél előkelőbb helyen ugyanis csak egyszer szerepelt magyar klub, még 2004-ben és 2006-ban a Ferencváros az UEFA ranglista 125. helyét tudhatta magáénak.

Egy fecske azonban nem csinál nyarat

Noha Orbán szándékainak az is megfelelő lenne, ha 1-2 magyar klub rendszeresen kijutna a nemzetközi porondra, a labdarúgásba ölt pénzeket tekintve idővel az egész magyar bajnokságnak és a válogatottnak is illene szintet lépni. Csak, hogy az immár hetedik éve fociba ölt pénzekkel szemben a víziók mellett valami eredményt és sikert is prezentálni tudjon Orbán.

A Vidi mostani előkelő helye azonban csak annyira volt elég egyelőre, hogy már nem a béka feneke alatt van a hazai klubfoci a régióban - inkább azzal egy szinten.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2017/2018-as szezonra a magyar foci történelmi mélységeit érte el. Az UEFA bajnokságokat rangsoroló listáján a 36. helyen állt Magyarország. Ugyanilyen mélyen volt az ország a 2009/2010-es szezonban, a régiót tekintve ezt csak egyetlen ország egyetlen évben tudta alulmúlni. 2010/2011-ben a szlovén bajnokság a rangsor 38. helyén állt.

A Vidi EL-szereplésével azonban sikerült kicsit szépíteni ezen a helyzeten, visszakerültünk oda, ahol 2016/2017-ben voltunk, vagyis a 33. helyre. Igaz, ez továbbra is a régiós bajnokságokat tekintve a legutolsó helyet jelenti. Érdemi előrelépéshez még pár éven keresztül meg kellene ismételni a mostani őszt. Hogy ez a Vidi, vagy Fradi vagy netán egy harmadik klub - az Orbán célját tekintve most teljesen mindegy.