3p

Mintha egy feneketlen kútba öntenénk a pénzt: hiába minden forint, a kormányzat sportágra irányuló kiemelt fókusza, olyan mélyen van a magyar foci, hogy még a régióban se igazán volt ilyenre példa.

Azzal, hogy Orbán - mint egy focirajongó politikus - 2010-ben másodszor is hatalomra került, a hazai labdarúgás csillaga is felragyogott. Részben a költségvetésből közvetlenül is többet kezdtek költeni, de 2011. júliusától a TAO-támogatási rendszert is bevezették, aminek köszönhetően aztán százmilliárdok zúdultak a látvány-csapatsportokba. Pontosabban elméletileg azok utánpótlás-nevelésébe. A gyakorlat viszont mást mutat, sokkal inkább az infrastruktúra fejlődése irányába ment el a sztori - a lényeg azonban egy és ugyanaz: ennyi pénz még talán sosem volt a magyar fociban.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A pénzhez nagyívű tervek is kapcsolódnak, amit stadionavatókon, sportrendezvények alkalmával többször is hallhattunk már. Célkitűzés (lenne) többek között, hogy a Fradi és a Videoton rendszeres résztvevője legyen a Bajnokok Ligája csoportkörének. 

A szó azonban elszáll, a tervek álmok maradnak, a pénz tovább ömlik, és hiába mondják, mennyivel előrébb tart a magyar foci a korábbi évekhez képest, be kell látni és el kell fogadni: a magyar bajnokság egyre mélyebbre süllyed. Pénzen és stadionokon ugyanis nem lehet sem tehetséget sem taktikát vásárolni, az irreálisan magas fizetések pedig - melyeket a nagyobb költségvetéssel gazdálkodó klubok kínálnak - kontraproduktív ösztönzőként működnek.

Hogy mennyire mélyen vagyunk, azt nem holmi labdarúgás iránti ellenszenv mondatja velünk, bőven elég ha ránézünk az UEFA koefficiensek alapján összeállított friss rangsorára. Enyhén szólva is elkeserítő a helyzet.

Ez itt kérem szépen már a gödör! Kérdés, ássuk-e még mélyebbre magunkat?!

Olyannyira a gödör alján van a bajnokság, hogy a 2002/2003-as évad óta a régiós országok bajnokságai közül csak egyetlen évad erejéig egy ország volt ennél mélyebben. Szlovéniának 2010/2011-ben a 38. hellyel kellett beérnie. Magunkhoz mérten pedig ennél rosszabbul még sosem teljesítettünk.

Az UEFA legfrissebb számításai szerint a magyar bajnokság az európai ranglista 36. helyén áll, ami előző évadhoz képest 3 helyes visszacsúszást jelent, ami 2 évig tartó stagnálás után következett be. Ennél rosszabbul még egyszer sem álltunk, ugyanilyen helyezéssel egyedül csak a 2009/2010-es évadban, tehát 9 éve kellett beérnünk.

Érdekes látni azonban, hogy a 2009/2010-es szezon után elkezdődött egy lassú felívelés, köszönhetően annak, hogy ekkor a Debrecen BL főtáblára jutott. A következő évadban ismét főtáblás lett, igaz az Európa Ligában, két évvel később pedig a Videoton mérethette meg magát ugyanitt. A magyar foci 2014 után azonban egyre mélyebbre süllyed az európai színtéren. Azóta klubszinten a legjobb nemzetközi eredményünk, hogy egyszer a Videoton, egyszer pedig a Debrecen eljutott a rájátszásig. A korábbi bravúrt azonban nem sikerült megismételni.

A legutóbbi pár szezon viszont még ennyi izgalmat sem hozott, a csapataink sorra elhullanak akár a legkisebb, hobbifocistákból álló csapattal szemben is. Pedig valamikor régen, amikor még ennyi pénz sem volt a fociban, a 24.-ek voltunk - 14 évvel ezelőtt. És bár cikkünk eddigi részéből már sejthető, de le kell írnunk: a régiónk bajnokságai már fényévekre vannak tőlünk. Legközelebb hozzánk a szlovák bajnokság áll, mely az UEFA koefficiensek alapján összeállított ranglista 32. helyén tanyázik, előtte a 30.-on pedig Szlovénia áll. A legelőkelőbb helyezést szinte a 2008/2009-es évad óta Ukrajna tudhatja magáénak, jelenleg a 8.-ok. 


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!