2020. március 16. 11:46
mfor.hu

Orbán Viktor miniszterelnök reggel az Operatív Törzssel egyeztetett, majd utána a parlamentben tartott beszédében ismertette a legújabb intézkedéseket.

Orbán Viktor tartott beszédet hétfőn a Parlamentben, és újabb lépéseket jelentett be a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta, hogy rendkívüli helyzet van, ami a kormánytól és az emberektől is komoly lépéseket követel meg.

Orbán Viktor újabb korlátozásokat jelentett be (Fotó: MTI) Orbán Viktor újabb korlátozásokat jelentett be (Fotó: MTI)

Bejelentette, hogy az elmúlt napokban milyen döntéseket hoztak. Így egyebek mellett ezeket hozták meg:

 • rendkívüli jogrend bevezetése – veszélyhelyzet kihirdetése
 • beutazási korlátozások bevezetése
 • hatósági és önkéntes karantén azok esetén, akik külföldről érkeznek haza
 • nagyobb rendezvények korlátozása
 • egyetemeken intézménylátogatási tilalom
 • külföldi osztálykirándulások megtiltása
 • közoktatás áttért a távoktatásra
 • járványkórház felépítése kezdődött.

A miniszterelnök jelezte, hogy ezeken túl további intézkedések lesznek, megemlítve, hogy még jó néhány korlátozást vezetnek be. Ez ma a Parlamentben meg is történt a legfontosabb ezek közül:

 • Magyarország határait lezárják.
 • A rendezvényeket éjféltől betiltják. A mozikat, szórakozóhelyeket bezárják, a látogatószámtól függetlenül.
 • Boltzárat vezetnek be. A patikák, drogériák, élelmiszer üzleteken kívül más boltok 15 óra után nem tarthatnak nyitva!

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a gazdaságban már most látszódnak a bajok, a turizmusban komoly problémák vannak. Bártfai-Máger Andrea feladata, hogy kezeljék ezekben a szektorokban a helyzetet. Komoly munkanélküliség fenyeget, ezt valahogy kezelni kell, de a miniszterelnök szerint mindent megtesznek, hogy ezt tompítsák. A kormányfő kiemelte azt is, hogy Varga Mihály feladata, hogy a költségvetést újratervezzék, mint mondta, ez immár elkerülhetetlen.

Orbán Viktor továbbá elmondta, hogy felvették a kapcsolatot az MNB-vel mert a költségvetési lépések mellett monetáris intézkedésekre is szükség van.

Később a miniszterelnök arról számolt be, hogy szerinte nem működik a tesztelés, csak az a biztos, amikor az antitest megjelenik a szervezetben, azt lehet biztosan kimutatni, ezért nem ér semmit, ha több tesztet csinálnának.  Az orvosegyetemek tanárait pedig egészségügyi dolgozókká minősítették, behívhatók, ellátásra is vezényelhetők, és az egészségügyben már elrendeltekhez hasonlóan így ők sem hagyhatják el az országot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.