2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új rendelet teszi lehetővé az orosz hátterű pénzintézet budapesti központjának felszámolását.

A legfrissebb Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával jelent meg kormányrendelet "egy nemzetközi szervezet székhelyével kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedésekről", miután szerdán - ahogy lapunk elsőként megírta - bejelentette Budapestről való elköltözését a "kémbank"-ként is emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank. A pénzintézetre múlt héten vetett ki szankciókat az Egyesült Államok, ezek hatására Magyarország bejelentette kilépését a bankból.

A rendelet a bank alapítását rögzító 2019. évi IX. törvényt módosítja, és kijelenti, hogy

"A Kormány tudomásul veszi a Nemzetközi Beruházási Banknak (a továbbiakban: Bank) a Bank székhelyének meghatározása tekintetében a 2019. évi XI. törvény 3. §-ában foglalt Megállapodás – magyar nyelvű fordítása, illetve angol nyelvű szövege szerinti – preambulumától, illetve annak 3. pontjában foglaltaktól való eltérésre irányuló szándékát."

Azaz tudomásul veszi a kormány, hogy a bank székhelye a továbbiakban nem Budapesten lesz, majdt a rendelet egy további paragrafusában azt is kimondja, hogy a székhelyről kötött megállapodás "megszüntethető a Kormány és a Bank közötti megállapodás és a Kormányzótanács döntése nélkül".

Ehhez kapcsolódan viszont a rendelet megszűnteti az eredeti törvény által a bank, illetve dolgozói számára a magyar állam által biztosított kedvezményeket is.

A rendelet ugyan már ma hatályba lép, azoonban a mentességekre vonatkozó rész csak

"a Bank székhelye megváltozásának bejelentését követően alkalmazhatóak, amelyről a külgazdasági és külügyminiszter – annak ismertté válását követően – a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett közleményével ad tájékoztatást".

A rendelet kiadása azért is érdekes, mert a vészhelyzetre hivatkozva a magyar állam egy törvény erejű nemzetközi szerződést igyekszik rendeleti úton módosítani. Erre a jogi mutatványra azért is lehet szükség, hogy legyen esély a bankba tőkeként befektetett magyar pénz visszaszerzésére, és például ne lehessen ennek kifizetését az eredeti szerződés a székhelyre vonatkozó pontjának megszegésére hivatkozva megtagadni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!