4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már nincs dolguk az Európai Unióban és az amerikai szankciók miatt korlátozottak a lehetőségeik, ezért áthelyezik a székhelyüket Magyarországból Oroszországba.

Magyarország Nemzetközi Befektetési Bankban (IIB) való tagságának de facto megszűnése miatt az IIB kimerítette a további működési alapjait budapesti és Európai Uniós központjából. A bank megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Magyarországról Oroszországba - olvasható a bank honlapján.

Az is kiderül, hogy a budapesti orosz kémbanknak is nevezett pénzintézet azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2019. február 5-én kelt megállapodásuk felmondását. Ez a kémbank budapesti székhelyéről szól. Azt is közlik, hogy minden kötelezettségüket teljesítik, de minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználnak jogos érdekeinek védelmére. Ugyanakkor az Egyesült Államok szankciói miatt a bankot jelenleg megfosztják a pénzügyi műveletek végzésének lehetőségétől.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára került a budapesti orosz kémbank, a Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője, akik között egy magyar személy is található. A diplomata elmondta: többször is figyelmeztették a magyar kormányt arra, hogy milyen veszélyeket jelent a szövetségekre a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti jelenléte, ám a kormány mindig elutasította ezeket az észrevételeket.

Orbán Viktor kormányfő április 13-án pedig alá is írta Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból.

Az IIB – egy multilaterális fejlesztési intézmény – ellen bevezetett amerikai szankciók veszélyeztetik ügyfelei, partnerei és partnerei jogos érdekeit. Mély sajnálattal állapítja meg az IIB, hogy jelenleg az amerikai szankciók miatt megfosztották attól a lehetőségtől, hogy a partnereivel szembeni kötelezettségeit teljesítse.

- közölte a bank.

Ennek ellenére szerintük elegendő pénzügyi forrást és eszközt halmoztak fel ahhoz, hogy maradéktalanul teljesítsék a partnereik felé a vállalt kötelezettségeiket. Az IIB már meg is kezdte a kapcsolatfelvételt a megfelelő hatóságokkal annak érdekében, hogy teljesíteni tudja ezeket a kötelezettségvállalásokat. A Népszava számítása szerint – 74 milliárd forint az az összeg, amit a bank a magyar államnak kell visszafizessen a 25,27 százalékos tulajdonrészért a kivonulás után. De intő jel, hogy a bank más távozó EU-tagállamok – Bulgária, Románia, Szlovákia, Csehország – részét sem tudja egyben kifizetni az alaptőkéből: Szlovákiától például a bank 10 éves részlet-visszafizetést kért.

A Fő úti Nemzetközi Beruházási Bank épülete Fotó: Jernei Gábor
A Fő úti Nemzetközi Beruházási Bank épülete Fotó: Jernei Gábor

A hvg.hu még pénteken fordult a kormányhoz és az NBB-hez is kérdéseivel, de azóta sem kaptak választ arra, hogy a kilépést deklaráló döntés magával vonja-e a pénzintézetnek még 2015-ben, illetve 2019-ben törvénnyel biztosított széleskörű jogokat és kiváltságokat, vagyis érvényben maradnak-e ezek a korábbi döntések, vagy tervezi-e a kormány ezek módosítását, visszavonását?

Az Orbán-kormánnyal kötött 2019-es megállapodás és törvény elképesztő kiváltságokat adott a kémbanknak:

  • A bank székháza (Lánchíd palota) és az elnöki rezidencia tiltott terület a magyar hatóságoknak, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illeti meg őket.
  • A bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, sem törvényi úton bárki más.
  • A bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórum alól.
  • A bankot nem ellenőrzi pénzügyi vagy szabályozói felügyelet, ha az ügyleteihez szüksége van valamilyen speciális engedélyre, azt megadottnak kell tekinteni.

Hogy a kémbank eredetileg hosszú távra tervezett, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel 2023. január 1.-én kötöttek bérleti szerződést 22 darab parkolóhelyre a Várgarázs 1-be 12,2 millió forint értékben. A Várgarázs 1. a Várkert Bazár mellett található és a havi bérlet 65 ezer forintba kerül. Tehát a 12 millió forintból nagyjából 8 hónapra lehet kibérelni 22 parkolót.

Emlékezetes, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után az első ellenzéki tüntetés éppen a kémbank előtt volt tavaly március 1-én, ahol Márki-Zay Péter követelte a bank azonnali távozását.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!