<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

A miniszterelnök nyáron létrehozott egy magántőkealapot külföldi termőföldek megszerzésére, de erről más kormányokat nem értesített, a most érkezett szlovák kritikákra válaszul pedig inkább leállította a projektjét.

Elállt a külföldi termőföldek szerzésének tervétől Orbán Viktor, olvasható ki a Magyar Közlöny kedd esti számában megjelent rendeletből.

Az új miniszterelnöki határozat ugyanis arról szól, hogy Orbán visszavonja azt a nyáron megjelent határozatát, mellyel létrehozta a Termőföld Magántőkealapot, ami arra szolgált volna, hogy azzal termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban, segítve a magyar mezőgazdasági vállalkozások külföldi terjeszkedését. Ehhez a kormány 100 milliárd forint közpénzt biztosított volna.

A visszakozás oka az, hogy a kormány a projekt miatt néhány napja éles kritikákat kapott Szlovákiától, ugyanis a tervről az Orbán-kabinet a szomszédos országok kormányait nem értesítette. Előbb a szlovák külügyminiszter vonta kérdőre Szijjártó Pétert, hogy erről a stratégiáról miért a sajtóból kell értesülnie, aztán hétfőn Eduard Heger szlovák miniszterelnök is tárgyalt Orbán Viktorral a földvásárlásokról. Orbán ezután levelet küldött Hegernek azzal, hogy leállítja a tervet - ez pedig a közlönyös határozattal a gyakorlatban is megtörtént.

A rendelet szerint a földszerzésre már odaadott forrásokat erre a célra már nem lehet felhasználni. Hogy akkor mire használják fel mégis, arról majd egy következő határozat dönt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.