<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Egy másik döntéssel pedig kicsit megint megtolják a kutatókat, folytatódik a bértámogatási program, de letisztultabb feltételekkel.

Tegnap irtózatos mennyiségű rendelettel és határozattal bombázta meg az országot a kormány, ezek között vannak az egészségügy átalakítására szolgáló, központosító intézkedések (az intézményi struktúra egyszerűsítéséről a Népszava számolt be), megint mentőövet dobnak a turisztikai szolgáltatóknak azáltal, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást jövőre sem kell megfizetni a veszélyhelyzet fennállásáig, továbbá az idegenforgalmi adó alól is mentesülnek a vendégek és vendéglátóik.

Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)

A kormány nem feledkezett meg az innovációban érdekelt munkáltatókról sem, akik a törvényi definíciónak megfelelő kutató-fejlesztőt alkalmaznak. A mai naptól hatályos kormányrendelet értelmében az idén már alkalmazott, tavasszal hatályba lépett bértámogatási formának megfelelően nyújt támogatást az állam a kutató-fejlesztőu munkahelyek megőrzése érdekében. A támogatás módja megegyezik a tavaszi rendeletben foglaltakkal: a kérelem benyújtását követő három hónapig jár a támogatás, aminek havi összege nem haladhatja meg munkavállalóként a 318 920 forintot. Ennyit jár a bruttó 670 ezer forintot, vagy többet keresők után, és arányosan kevesebb a kisebb bérrel rendelkezők után.

A mostani rendelet annyiban különbözik a korábbitól, hogy kevesebb adminisztratív akadályt állít a támogatást igénybe venni kívánó munkáltatók elé. Annyit kér csak az állam, hogy a foglalkoztató legalább annyi ideig foglalkoztassa tovább a kutató-fejlesztőt, amennyi időre igénybe vette a támogatást, és arra az időre tartsa meg a támogatással növelt munkabért. A tegnapi rendeletben azonban nem szerepelnek a támogatási jogosultság azon feltételei - például a foglalkoztatás kezdetére, az egyéb támogatások kizárására vonatkozóan - amelyek tavasszal még részei voltak az előírásoknak.

Tovább kutatva a közlönyben, találni még érdekes intézkedést. Például azt, amely szerint több mint 1,63 milliárd forintot kap a nemzeti oltóanyag fejlesztése, amely a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös projektje.

Vagy azt, amelyik szerint nagyon is eljött az ideje a külképviseleteink megerősítésének a migrációs helyzet fokozódása miatt, amely a közbiztonság és a terrorfenyegetettség romlásával fog járni - a kormány szerint. A veszélyeztetettnek tartott külképviseletek megerősítésének beszerzéseire jövőre több mint 621 millió forint áll majd rendelkezésre, miután a külügyminiszter végrehajtja a rá bízott feladatot, és biztosítja a forrást. A további években, 2022 és 2024 között pedig évi 572,7 millió forintot kell beírni a büdzsé megfelelő sorába. Mindezen túl pedig ezeket a beszerzéseket mentesítik a kormányzat által ebben a körben elrendelt beszerzési tilalom alól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.