2p

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem csak belföldön próbálja állami eszközökkel, magyar adófizetői pénzen befolyásolni a közbeszédet.

Vannak arra utaló jelek, hogy a magyar kormány állami eszközökkel, magyar adófizetői pénzen próbálta meg alakítani külföldi országokban a közbeszédet, ráadásul több esetben mindezt választási kampányok idején teszi - írja a  Direkt36.

2023 őszén a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Youtube-on összesen hét európai uniós országban (Ausztriában, Csehországban, Belgiumban, Németországban, Olaszországbany, Szlovákiában és Lengyelországban) futtatott az illegális migráció veszélyeiről szóló videós kampányokat, melyek összesen 8,35-9,7 millió alkalommal jelentek meg felhasználók képernyőjén, derítette ki a Direkt36 és a VSquare.org.

A kormány elárasztotta Közép-Európát online hirdetésekkel. Fotó: Youtube
A kormány elárasztotta Közép-Európát online hirdetésekkel. Fotó: Youtube

A lap szerint a hét országból két esetben – Szlovákia és Lengyelország – a hirdetések parlamenti választások hajrájában kezdtek megjelenni, további két esetben – Németország és Olaszország – pedig akkor futottak a reklámok, amikor ott tartományi és helyi választások zajlottak.

A reklámok olyan országokban és olyan időszakokban is megjelentek, ahol az Orbán-kormánynak szintén migránsellenes szlogenekkel kampányoló szövetségesei versengtek parlamenti vagy helyi választásokon. 

Mindkét kormányzati hirdetés angol nyelvű, ám míg az egyik, „Magyarország megvédi az EU-t az illegális migrációtól” kezdetű hirdetésben narráció is hallható, a másikban csak angol nyelvű felirat kíséri a déli határkerítésnél zajló, részben éjjellátó kamerával felvett jeleneteket, melyek alá nyomasztó hangulatú zenét kevertek. 

Természetesen mind kormányként, mind pedig én személyesen, mint védelmi miniszter kaptam olyan információkat, hogy a magyar kormány beavatkozik a szlovákiai választási rendszerbe és folyamatokba. Olyan témákon keresztül is, amelyeket szándékosan vetettek fel, például a migráció, amely abszolút a lista élén állt

– mondta Jaroslav Naď 2020 és 2023 májusa közötti szlovák védelmi miniszter a Ján Kuciak Oknyomozó Központnak (ICJK.sk) nyilatkozva.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem reagált a lap megkeresésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!