2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez így egyben nagyon nem jó hír.

6,5 százalék volt tavaly a költségvetés hiánya GDP-arányosan – mondta Nagy Márton a Gazdasági Versenyhivatal podcast-adásában, amelyet a hvg.hu szemlézett. Ez rendkívül magasnak számít, hiszen az eredeti, a hatályos költségvetési törvényben lefektetett hiánycél GDP-arányosan 3,5 százalék. A portál emlékeztet, a kormány informálisan (a törvényt nem módosították, csak bemondták az új számot) 2023 végére két lépésben 5,9 százalékra emelte a célt, a Nagy által mondott 6,5 százalék azonban még ennél is magasabb.

Sötét felhők. Fotó: Depositphotos
Sötét felhők. Fotó: Depositphotos

A hvg.hu szerint ez azonban még nem minden, hiszen miután a 2022-es hiány 6,2 százalék volt, Varga Mihály pénzügyminiszter azon kijelentése sem igaz, hogy

a hiány ugyan elszállt 2023-ban a tervezetthez képest, viszont csökkent a 2022-eshez képest.

Ez így elég kínos

A cikk szerint ez a hiányszám nemcsak a bukott narratíva szempontjából kellemetlen Orbán Viktorék számára, ugyanis a nagy hitelminősítők minden valószínűség szerint nem lesznek túlságosan megengedők azzal kapcsolatban, hogy a hiánynak és az államadósságnak csökkenő pályán kell lennie. A hvg.hu végül hozzátette, a felülvizsgált uniós költségvetési szabályok élesedésével Magyarország ellen borítékolhatóan túlzottdeficit-eljárás fog indulni, amely hiány és adósságcsökkentést követel majd meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!