3p

Új bányacége van az Orbán családnak: DG Kőbánya Projekt Kft a neve. A többségi tulajdonos még Orbán Viktor édesapja, de a harmadik generáció, Orbán Dávid és egy ismeretlen győri ügyvéd is részt kapott az üzletben.

Egyre jobban bevonják az üzletbe az Orbán-család eddig kevésbé ismert harmadik generációját a gánti kőbányában. Egészen pontosan Orbán Dávidról van szó, aki a miniszterelnök öccsének, Orbán Győzőnek a fia. Most az történt, hogy az Orbán Győző Bálint - aki Orbán Viktor miniszterelnök édesapja -, 100 százalékos tulajdonában lévő Gánt Kő Építőanyag-gyártó és Kereskedelmi Kft.-nek lett egy leánycége. A DG Kőbánya Projekt Kft.-t július 10-én jegyezték be, a székhelye Gánt, a törzstőkéje 5 millió forint, az ügyvezetője Orbán Dávid, főtevékenysége pedig a kőfejtés, gipsz, kréta bányászata, de foglalkoznak még:

  • kavics-, homok-, agyagbányászattal,
  • habarcsgyártással,
  • építési betontermék gyártással,
  • fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelemmel,
  • vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelemmel,
  • közúti áruszállítással is.

Az új cég többségi tulajdonosa a Gánt Kő Kft., de Orbán Dávid is tulajdonos benne, aki tehát így nem csak ügyvezető, hanem résztulajdonos is. Az 1987-es születésű vállalkozó otthonosan mozog a bányák világában, hiszen például 2017 szeptemberétől 2020 novemberéig az egyik tulajdonosa volt a győri Vörös Kavics Bányászati Kft.-nek. Ezt a céget idén márciusban átnevezték Győr Inert Kft.-nek, és Orbán Dávid újra tulajdonos lett benne a kavics-, homok- és agyagbányászattal foglalkozó, szintén győri Murobán Kft.-n keresztül.

Orbán Győzőnek fontos a család. Fotó: MTI
Orbán Győzőnek fontos a család. Fotó: MTI

Innen már feltűnő lehet, hogy erősödik az Orbán-család győri kapcsolata. Itt jön a képbe egy győri ügyvéd, Mürkl Máté. Eddig csak az volt a hivatalos kapcsolat, hogy a 2017-ben alapított Murobán Kft.-ben Orbán Dávid és Mürkl Máté közösen voltak tulajdonosok.

Lapunk is megírta, hogy a Murobán Kft.-nek tavaly nagyon meglódult a szekere, hiszen az előző évi 46,8 millió után majdnem ötször nagyobb, 212,7 milliós árbevétele lett, ami mellé egyéb bevételként még 10,3 milliót is elszámoltak. A bevételek megugrásával párhuzamosan a kiadások is magasabb szinten alakultak. Anyagjellegűként 181,2 milliót költöttek a korábbi 33 millió után, személyi jellegűként pedig kicsivel több mint 6 millió forintot, ami egyetlen alkalmazott foglalkoztatásával kapcsolatos kiadásokat fedezte.

Mürkl Máté számára azonban most következett be a nagy ugrás, hiszen az Orbán Viktor apjához tartozó Gánt Kő új leánycégében, a DG Kőbánya Projekt Kft.-ben nem csak Orbán Dávid, hanem a győri ügyvéd is kisebbségi tulajdonos lett. Az pedig a feltétlen bizalom jele lehet, ha valakit résztulajdonosként befogadnak az Orbán-család egyik bányacégébe. Róla egyelőre keveset tudni: 1985-ös születésű, ügyvéd és a Dr. Mürkl Kft.-nek Győr belvárosában van a központja, de ez sem ügyvédi iroda, hanem egy 208 millió forintos saját tőkével rendelkező kis bányászcég. 

A székesfehérvári lakos Orbán Dávid pedig 2022 eleje óta kapcsolódott be aktívabban az Orbán-bányák igazgatásába, hiszen tavaly januárban lett ügyvezetője az Orbán-család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek. Ez igazi aranybánya: 2 milliárd  forintos profittal zártak 2022-ben, a vállalat 51,1 százalékos tulajdonosa Orbán Győző, a miniszterelnök 83 éves apja.

Arról pedig a G7 számolt be, hogy összességében százmilliárdos vagyon közelében jár a tágabb Orbán-család.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!