<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mateusz Morawiecki miniszterelnök kedd este kezdeményezte Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes leváltását. Röviddel ezután Gowin pártja, az Egyetértés közölte, hogy otthagyja a kormányzó pártszövetséget.

Kormányválság alakult ki Lengyelországban, miután az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnökének, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettesnek a leváltását kezdeményezte Mateusz Morawiecki miniszterelnök. Gowin azt mondta, ez a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció végét jelenti. Nem sokkal később megerősítette, hogy pártja kilép a koalícióból, melyet Gowin sajótájékoztatón jelentett be, így:

"Emelt fővel hagyjuk el a kormányt. Lemondásom az Egyesült Jobboldal végét és a koalíció felbomlását jelenti."

Ennek megfelelően azt is elmondta, hogy ez a gyakorlatban hogy fog kinézni: szerdán az Egyetértés választmányi ülésén a koalíció elhagyását fogja javasolni.

Az Egyetértés kilépésével odalehet a kormánytöbbség a lengyel parlamentben: eddig az Egyesült Jobboldal koalíció 232 képviselőt delegált a 460 fős alsóházba. Piotr Müller kormányszóvivő viszont azt mondta, ő nincs meggyőződve arról, hogy a kilépéssel elvész a kormány alsóházi többsége, szerinte a kormánykoalíció frakcióján belül, valamint a parlament többi részében elegendő képviselő akad, aki támogatja a kormány reformjait.

Gowin fejlesztési miniszter is volt, a szóvivő szerint feladatait a lengyel jog értelmében egyelőre Morawiecki veszi át. Müller szerint Gowin az utóbbi időben több alkalommal kétségbe vonta a kormány lépéseit, köztük a Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő programban foglalt adóreformot. Kiemelte: a programot májusban az Egyetértés nevében Gowin is aláírta.

Elmondása szerint Gowin, valamint az Egyetértés "elégtelen tempóban" dolgozott a Lengyel Megállapodásnak azon projektjein, amelyek a fejlesztési tárca hatáskörébe tartoznak. A kormányszóvivő további együttműködést ajánlott az Egyetértés azon tagjainak, akik meg akarják valósítani a Morawiecki-kabinet programját.

Szombaton az Egyetértés választmánya már kilátásba helyezte, hogy elhagyja a kormánykoalíciót, amennyiben a PiS az adóreform tervezeteibe nem iktat be bizonyos, a vállalkozóknak kedvező módosításokat. Szorgalmazták azt is, hogy a PiS enyhítsen a médiatörvény szerdán a parlament elé kerülő tervezett módosításain, melyek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szólnak. Több ellenzéki politikus szerint a módosítás célja a kormánnyal szemben kritikus, amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízió működési engedélyének bevonása.

A kormánykoalíció három pártból állt: a PiS és az Egyetértés mellett a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által vezetett Szolidáris Lengyelországból voltak a tagjai. A PiS parlamenti frakciójában ültek viszont az Egyetértésből nemrég kivált Republikánus Párt tagjai is.

Emellett a PiS június közepén megegyezett a Lengyel Megállapodás támogatásáról a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörüléssel. Az egyezség elvileg biztosíthatja a PiS többségét egyes szavazásokon, amelyeken az eddig a 232 képviselővel rendelkező kormánykoalíció nem szavazna egységesen a 460 fős alsóházban.

(MTI, Euronews)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.