<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy külföldi tulajdonostól egyetlen, állami szereplő kezébe került a regionális lengyel lapok nagy része. Ettől tartott a lépés sok kritikusa, akik szerint ezzel Lengyelországban veszélybe került a sajtószabadság.

A vezető lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató cégcsoport, a PKN Orlen szerezheti meg a lengyelországi regionális sajtó nagy részét, miután hétfőn előszerződést írt alá az eddig német kézben lévő Polska Press kiadócsoport megvásárlásáról, adta hírül az MTI. Az újságokat és internetes szolgáltatókat is tulajdonló kiadó megvételét még jóvá kell hagynia a lengyel fogyasztóvédelmi hatóságnak.

Az államkincstár felügyelete alá tartozó PKN Orlen hétfői közleménye szerint a Verlagsgruppe Passau német cégtől megvásárolt Polska Press a Lengyelországban terjesztett 24 regionális lap közül 20-at tudhat magáénak, a sajtóvállalat portfóliójához ezenkívül közel 120 regionális hetilap, valamint 500 internetes honlap is tartozik, köztük a legolvasottabb regionális hírportálok.

Magyar úton a lengyel sajtó. Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostor folyosóján 2020. november 26-án. Illusztráció. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)Magyar úton a lengyel sajtó. Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostor folyosóján 2020. november 26-án. Illusztráció. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az ügylet révén az Orlen hozzáférést kap a Polska Press internetes kiadványainak 17,4 millió felhasználójához, "ami kulcsfontosságú az olaj- és gázipari nagyvállalat kiskereskedelmi hálózata tervezett fejlesztése szempontjából" - olvasható a közleményben. Az Orlen november végén az egyik legnagyobb lengyel lapterjesztő, a RUCH SA részvényeinek 65 százalékát is megszerezte.

Ami az országos napilapokat illeti, az öt legolvasottabb újság közül egy (a Fakt című bulvárlap) van külföldi tulajdonban, további négy napilap - köztük a balliberális Gazeta Wyborcza és a jobbközép Rzeczpospolita - lengyel kézben van, de egyikük sem tekinthető kormánypártinak. A tíz legolvasottabb hírportál közül 6 lengyel tulajdonban van, ezek valamennyien kormánybírálók.

A három legnézettebb hírtelevízió közül lengyel tulajdonban van a TVP Info közszolgálati csatorna és a kormánytól távolságot tartó Polsat News, míg a harmadik, a balliberális irányultságú TVN24 amerikai tulajdonban áll.

Eddig az MTI közleménye, innen idézzük egy korábbi cikkünket:

A júliusban újra elnökké választott Andrzej Duda és konzervatív-nacionalista tábora szerint a külföldi médiatulajdonosok jelenléte nemkívánatos, és a lengyel médiaviszonyok átalakítása a regnáló hatalom egyik legfontosabb dolga. Ha véghezviszik a terveiket - és a mostani tulajdonosváltás nagy lépés a cél elérése felé - akkor nagyon hasonló lesz a média helyzete, mint Magyarországon, ahol a korábbi nemzetközi tulajdonosok mára a legtöbb esetben eladták médiaportfolióikat - többnyire NER-közeli vállalkozóknak, hogy végül a KESMA lenyelje majd mindet. 

A tervek lengyel kritikusai - köztük a médiacégek vezetői - konkrétan épp Magyarországot hozták fel rossz példaként. Szerintük ugyanis a vidéki lapoktól eltekintve egyáltalán nincs koncentráció a lengyel médiában, és inkább attól félnek, hogy a PiS tervei a független, kritikus újságírást fojtanák meg, ahogy Orbán Viktor kormánya tette ezt Magyarországon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.