2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

November 6-án indul a tesztüzem, néhány hónap múlva pedig már teljes kapacitással pörögne a gyár, csakhogy sem a közlekedési kapcsolatok, sem a lakosság védelmét és kényelmét szolgáló beruházások sem kezdődtek még el.

A Szabad Európa cikke szerint néhány nap múlva, november 6-án megkezdődik a termelés az SK Innovation Iváncsán épült akkumulátorgyárában. A lap egy forrásától úgy értesült, hogy a kezdeti időszakban inkább tesztüzem zajlik majd, körülbelül 400 munkással - ez nagyjából a tervezett létszám negyede, így az üzem is negyedgőzzel működik majd.

Azonban jövő év közepére a tervek szerint már teljes kapacitással működne a gyár, amelyben az előzetes elképzelések szerint évi 30 GWh összeteljesítményű akkumulátor készülne. Ez hatalmas mennyiség, nagyságrendileg háromszázezer autóba lehet elég, a jelenleg Magyarországon működő akkumulátorgyárakban pedig összesen is csak 87 GWh teljesítménnyel rendelkező akkumulátorokat állítanak elő.

Ennek fényében különösen érdekes, hogy ugyan a gyárépület a jelek szerint kész van, azonban sem a kiszolgáló infrastruktúrát, sem a lakosságot védő létesítményeket sem kezdték el még építeni az üzem környékén, sőt a hivatalosan elérhető adatok szerint mindkét beruházás még a közbeszerzés állapotában van, szerződést sem kötöttek senkivel a munka elvégzésére.

A gyárhoz egy iparvágány vezetne a tervek szerint, valamint fejleszteni kéne a közúti kapcsolatokat is, de talán ennél is fontosabb, hogy a gyár és a település között véderdőt is kellene telepíteni - mindezek nyilvánvalóan nem egy-két hónap alatt teljesíthető feladatok, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a közbeszerzés feltételeinek megfelelő cégek köre igencsak szűk, kapacitásaik pedig erősen le vannak kötve máshol, például a debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó hasonló beruházások kapcsán.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!